Grabirea fuziunii dintre PNL si PD, care ar urma sa se realizeze in cel mult sase luni, nu este tocmai pe placul liberalilor. Mai mult, unii dintre liderii PNL din teritoriu se opun fuziunii cu PD sau nu agreeaza conditiile sugerate de democrati legate de paritatea politica, de doctrina si de denumirea viitorului partid.
Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu a declarat marti seara ca termenul de 15 iulie propus de PD pentru realizarea fuziunii dintre cele doua partide "nu e un termen nerealist", dar, inainte ca democratii sa lanseze propunerile privind fuziunea, ar fi fost util sa se consulte cu liberalii. "Ar fi fost poate util ca inainte sa facem o consultare, dar nu este o problema care sa deranjeze, intrucat PNL a declansat deja consultarea filialelor", a mai spus liderul liberal, referindu-se la faptul ca PD a propus public marti un calendar cu termene precise pentru realizarea fuziunii dintre cele doua partide. Tariceanu a subliniat din nou ca nu trebuie puse in primul rand in discutie problemele care ar putea sa-i departa pe liberali si democrati.
"Exista o problema legata de viitoarea apartenenta la o familie politica europeana si cred ca acest lucru nu trebuie pus in primul plan. Trebuie sa vedem daca programele politice sunt compatibile, daca structurile noastre sunt compatibile", a spus liderul PNL. In acest timp, din teritoriu au inceput sa apara primele reactii ale liderilor locali liberali. "PNL Cluj va consulta organizatiile din judet privind o eventuala fuziune cu PD", a declarat presedintele filialei, Marius Nicoara.
Acesta a spus ca o astfel de decizie trebuie luata numai in urma unor consultari ale membrilor de partid, deoarece in PNL hotararile se iau "de jos in sus". Nicoara considera ca fuziunea PNL-PD ar putea avea un viitor ca proiect politic. Totodata, presedintele PNL Arges, deputatul Adrian Miutescu, a declarat ca fuziunea trebuie sa aiba loc in cel mai scurt timp.
De asemenea, organizatiile PNL din Suceava vor fi consultate in urmatoarele zece zile in legatura cu fuziunea cu PD, urmand ca la sfarsitul saptamanii viitoare sa fie adoptat un punct de vedere al Biroului Permanent Judetean al partidului, a declarat presedintele PNL Suceava, Ion Lungu, care a adaugat ca personal considera benefica fuziunea PNL-PD.

Liberali nemultumiti

In schimb, senatorul Mihai ¥ibuleac, seful PNL Botosani, nu vrea sa imparta "unul la unu" functiile cu democratii locali. "Nu e vorba de ce cred eu. Uitati-va la cate mandate de primari, de consilieri judeteni si consilieri locali am obtinut la alegeri. Nu o spun eu, o spune matematica", afirma parlamentarul. Liderul PNL Bistrita-Nasaud, Sabin Iliesi, a declarat ca nu se opune fuziunii dintre PNL si PD, insa ii avertizeaza pe partizanii acestei idei ca de pe urma fuziunii ar putea rezulta nu unul, ci trei partide.
"Daca aceasta fuziune nu va urma cursul firesc, si anume de jos in sus, de la consultarea structurilor teritoriale si apoi a celor centrale, ne putem trezi ca cele doua partide vor fuziona la un moment dat, insa nemultumitii din PNL vor forma un nou partid, iar cei din PD la fel", a declarat Sabin Iliesi.