La doar o zi dupa lansarea de catre fostul lider liberal Valeriu Stoica a platformei prin care erau statuate principiile fuziunii dintre PNL si PD, au aparut opinii care pun sub semnul intrebarii realizarea acesteia.
Una dintre problemele care ar putea bloca fuziunea tine de doctrinele celor doua formatiuni. Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara ca PD nu va accepta in nici un caz sa mearga spre liberalism. El a adaugat ca fuziunea cu PNL se va realiza doar daca va fi format un partid popular-european si a tinut sa-si exprime neincrederea in realizarea acestui proiect in viitorul apropiat. Presedintele Romaniei a apreciat ca 80% dintre membrii PD nu sunt de acord sa paraseasca Internationala Socialista. In plus, in acest moment, ambele partide se pregatesc pentru congresele in care isi vor alege conducatorii, iar pentru realizarea fuziunii este necesar ca cele doua partide sa aiba mai intai presedinti foarte puternici instalati in functii.

Liberalii o tin pe-a lor

In tabara liberala, pozitiile sunt foarte clare in privinta pastrarii integritatii doctrinare. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a apreciat drept pozitiv faptul ca tot mai multi liberali sunt de acord cu ideea fuziunii. El a adaugat ca formatiunea sa are o identitate foarte bine definita pe plan european si nu este nevoie ca doctrina liberala, de centru-dreapta, sa fie abandonata prin fuziunea cu PD. Nicolaescu a precizat ca motiunea pe care liderul liberal Calin Popescu-Tariceanu o va prezenta la congresul din februarie privind unificarea dintre PNL si PD nu va duce la indepartarea formatiunii rezultate din fuziune de valorile liberale europene.
In opinia democratului Adriean Videanu, fuziunea PNL si PD reprezinta un proiect politic pus pe tapet inca din momentul concretizarii colaborarii in cadrul Aliantei D.A.. Vicepresedintele PD a declarat insa ca acest proces nu este usor de realizat, necesita timp si “trebuie facut atunci cand trebuie“.
Liderul taranist, Gheorghe Ciuhandu, este de parere ca “un partid crestin-democrat nu poate fi construit decat in jurul PNTCD“, singurul partid romanesc membru al Partidului Popular European si al Internationalei Crestin-Democrate. Ciuhandu considera ca nu se poate construi un partid crestin-democrat din fuziunea dintre un partid membru al Internationalei Socialiste si un partid membru al Internationalei Liberale.