Desi au fost angajati si primesc salariu ca sa adune banii in bugetul Craiovei, toti cei 72 de functionari publici de la Directia Taxe si Impozite a primariei sunt inscrisi la un fond de stimulente de 4,5 miliarde de lei vechi in 2006, adica, in medie, 62,5 milioane de lei de fiecare.
Functionarii publici craioveni de la taxe si impozite locale sunt aproape de lovitura pecuniara a carierei lor in 2006, daca legislativul Craiovei va aproba astazi proiectul de hotarare prin care li se vor acorda stimulente in valoare de 4,5 miliarde de lei vechi, adica 62,5 milioane de lei de fiecare, in medie. Suma solicitata initial pentru 2006 era de trei miliarde de lei, insa conducerea Directiei Taxe si Impozite a decis sa exploateze la maximum legislatia in vigoare, care prevede majorarea procentului din recuperarile de datorii catre bugetul local din care se pot constitui fonduri de stimulente, de la 5 la 15% din valoarea sumelor stranse.
Solicitarea este motivata de "activitatea sustinuta pe linia executarii silite, a recuperarii sumelor in cadrul procedurii de reorganizare judiciara si a falimentului, precum si din sumele stabilite suplimentar, peste nivelul celor declarate de contribuabil", fara vreo explicatie privind depasirea normei de lucru, a incasarilor sau a oricarei alte atributii de serviciu pentru care inspectorii ori referentii de la taxe si impozite primesc salariu, intre 9 si 19 milioane de lei lunar. Seful de la taxe, Ioan Vacariu, nu a confirmat ca vreunul dintre subalternii sai munceste altceva decat prevede regulamentul de functionare al compartimentului si Codul de Procedura Fiscala, dar nici nu gaseste nefireasca acordarea acestor stimulente. "In lege este prevazut foarte clar acest stimulent si cuantumul sau. Sigur ca el nu va fi distribuit in mod egal, prin simpla impartire, ci in functie de un punctaj, pe care fiecare salariat il va avea.
Unii pot lua un milion, altii - mult mai mult. Depinde de portofoliul de contribuabili pe care fiecare il are. Asta nu inseamna ca acestia au avut de indeplinit o norma si ca au reusit sa o dubleze sau sa o tripleze. Pur si simplu este vorba de prevederi legale", a spus Vacariu.