Liderul grupului PRM din Senat, Gheorghe Funar, a adresat marti o cerere catre conducerea Senatului in care reclama incalcarea prevederilor legale de catre UDMR, la lansarea candidatilor Uniunii, prin intonarea imnului Ungariei sub sloganul "Noua descalecare". Funar a aratat ca, la acest eveniment, senatorii Marko Bela si Gyorgy Frunda au spus ca UDMR va cere Europei autonomia Tinutului Secuiesc.
Reprezentantul PRM a aratat ca, "avand in vedere grava incalcare a Regulamentului Senatului", aceasta Camera a Parlamentului trebuie sa adopte o hotarare de condamnare a actiunilor "antiromanesti si antieuropene" ale UDMR. El a mai precizat ca va propune Senatului sa adreseze solicitari catre presedinte si premier pentru eliminarea UDMR din Guvern si din toate structurile guvernamentale din teritoriu.
Funar a mai spus ca propune Biroului Permanent al Senatului sa emita o ordonanta de urgenta pentru eliminarea participarii la alegerile europene a organizatiilor minoritatilor nationale care au grup parlamentar propriu in ambele Camere ale Parlamentului.
El a mai propus si sesizarea procurorului general cu o plangere penala, semnata de "senatorii romani", indiferent de culoarea lor politica. De asemenea, Funar a mai spus ca propune conducerii Senatului sa sanctioneze senatorii UDMR cu interzicerea participarii la lucrarile acestei Camere pe o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.