Senatorul PSD, Vasile Ion, tatal ziaristei Marie-Jeanne Ion, rapita in Irak impreuna cu alti doi colegi din presa, a facut ieri un apel de solidaritate. Vasile Ion a atras atentia asupra faptului ca, desi institutiile statului s-au preocupat de rezolvarea situatiei de criza, intensitatea dezbaterilor a scazut in ultimul timp.
Senatorul social-democrat a tinut sa infirme speculatii potrivit carora cei trei jurnalisti ar fi plecat in Irak din ratiuni obscure, “din motive pecuniare“. “Au trecut 50 de zile de cand trei cetateni romani, jurnalisti, s-au dus in Irak nu pentru interese pecuniare, nu pentru alte interese, cum s-a incercat sa se acrediteze timp de trei saptamani, prin speculatii, din motive greu de inteles“, a afirmat Ion Vasile.
Senatorul a precizat ca solidaritatea cu soarta jurnalistilor se manifesta cu greu. El a adaugat ca este timpul ca forul legislativ sa se manifeste in aceasta problema. Vasile Ion si-a motivat cererea prin calitatea Parlamentului de autoritate care reprezinta si slujeste poporul roman, din care fac parte si cei trei jurnalisti rapiti in Irak.
Fara a face o cerere foarte clara, senatorul a precizat ca “sunt cel putin doua solutii“ pentru rezolvarea crizei. El a adaugat ca este obligatia oricarei institutii a statului de a lua atitudine, cat mai este timp. “Sper ca veti medita si veti adopta o atitudine care sa salveze vietile celor trei jurnalisti“, si-a incheiat Vasile Ion pledoaria.
In replica, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si-a asigurat colegul de partid de sustinerea si solidaritatea intregului Parlament. “Vom intensifica contactele cu autoritatile irakiene“, l-a informat Vacaroiu pe Vasile Ion. Senatorul PPRM, Gheorghe Funar, a venit cu propunerea intrunirii, in sedinta comuna, a celor doua Camere ale Parlamentului. Cu aceasta ocazie, ar urma sa fie invitat si Traian Basescu, atat in calitate de presedinte al Romaniei, cat si de conducator al celulei de criza. In opinia lui Funar, Parlamentul ar trebui sa hotarasca retragerea trupelor romane din Irak.
In urma cu cateva saptamani, senatorii au aprobat, in unanimitate, un apel adresat Parlamentului irakian, prin care solicitau sprijin in rezolvarea crizei jurnalistilor rapiti.