Senatorul PRM Gheorghe Funar a contestat, joi, la Biroul Electoral Central (BEC), hotararile Biroului Electoral Judetean Cluj si Biroului Electoral Cluj-Napoca, de respingere a contestatiei PRM privind afisele electorale ale UDMR.
Funar a declarat, intr-o conferinta de presa, ca spera sa primeasca raspuns cat mai repede, iar afisele UDMR sa fie indepartate din toata tara, nu numai din Cluj-Napoca.
Senatorul PRM i-a acuzat pe membrii celor doua birouri electorale clujene ca au interpretat si modificat legile si au gasit explicatii pentru a nu sanctiona UDMR. "Au spus ca nu sunt evidentiate cele trei culori ale Ungariei, rosu, alb si verde pe afise si nu sunt dispuse conform steagului acestei tari. Au spus ca denumirea 'Kolozsvar', folosita in tinpul ocupatiei horthy-iste, nu incalca prevederile legale", a afirmat Funar. El a cerut Biroului Electoral Municipal (BEM) sanctionarea primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care nu ar fi luat masuri de interzicere a afiselor UDMR.
Biroul Electoral Municipal (BEM) Cluj-Napoca a respins miercuri contestatia depusa de PRM privind afisele electorale ale UDMR, dupa ce, cu o zi inainte, Biroul Electoral Judetean (BEJ) Cluj luase o hotarare similara. Potrivit presedintelui BEM, judecator Vasile Grunea, hotararea de respingere a fost luata cu opt voturi pentru si unul impotriva. "Am considerat ca pe afisele electorale ale UDMR nu se combina culorile nationale ale altui stat, deoarece nu sunt una langa alta ca un steag. Daca am lua culorile de pe toate afisele, ar insemna ca toate pot fi interpretate", declara Grunea.
In ceea ce priveste folosirea denumirii "Koloszvar" pentru Cluj-Napoca, incriminata de PRM, BEM a fost de parere ca aceasta nu incalca prevederile Constitutiei. "Minoritatile nationale au drept la libera exprimare si la identitate etnica, culturala si religioasa", a spus Vasile Grunea.
PRM sesizase Biroul Electoral Municipal Cluj-Napoca si Biroul Electoral Judetean, cerand indepartarea afiselor electorale ale UDMR pe motiv ca acestea combina culorile de pe steagul Ungariei si au tiparita o alta denumire decat cea legala a municipiului, a declarat senatorul Gheorghe Funar. Potrivit sesizarii, afisele electorale ale UDMR Cluj combina culorile rosu, alb si verde si contin denumirea "Kolozsvar" pentru Cluj-Napoca, folosita in timpul ocupatiei horthyste.
PRM a solicitat celor doua birouri electorale sa interzica, de asemenea, reproducerea afiselor in presa locala si sa dispuna sanctionarea primarilor care "au acceptat, patronat si tolerat incalcarea prevederilor legale" privind afisajul electoral.