Moshemordechai.ro: Calul, magarul si senghenarul - Studiu despre efectul parizerului asupra gravitatiei (1)

Printre multele damblale, Traian Basescu are hachita de a se da mare specialist in chestii despre care nu pricepe o iota. Daca a citit ( cu truda mare, naduseala si degetul ostenind la fiecare litera) eticheta de la Piramidon, fix in secunda urmatoare incepe sa se dea specialist in farmacie. Daca la carciuma a auzit, de la masa vecina, un banc cu cosmonauti, cand pleaca pe sapte carari din bodega e cel mai meserias dintre astronomi. Pe langa betesugul asta - iar la Sandokan astea sunt ca parul de pe omida - ii place sa treaca drept un mare initiat, detinator de taine, maestru in caramboluri oculte si mare mag care reuseste sa prefaca rosiile in tomate si tomatele in bulion. Daca nu-l iei in serios si nu te arati dispus sa aplauzi naroziile pe care le scoate pe orificiul prin care indeobste toarna grade din lichide, atunci se bosumfla si face urat.
Acum nu e Sandokan singurul proprietar de stoluri, ca avem cu totii cate una, doua, hai trei pasarici, dar la omu’ in cusca e ditamai Avicola in perioada ei de glorie si multe comenzi la export. Dupa ce s-a pizduit crestineste cu Ponta pe tema reprezentarii Romaniei la sedintele de cenaclu de la Bruxelles (saracan de noi! vai de cururili noastre stafidite! adica optiunile de reprezentare erau Ponta sau Basescu?), marele maestru cu patru dani in artele frapiere s-a dus sa negocieze si el ceva, macar o tura. Si a negociat, vai de ciucurasul nostru! Iar acum vine sa-si exerseze damblaua despre care povesteam, facand pe savantul si explicandu-ne ce mare rahat a facut el pe nemancate.
Ca sa intelegem exact despre ce vorbim, pentru perioada 2014-2020, Romania a obtinut 39 de miliarde si ceva maruntis - gratie dibacei negocieri a nascatorului de ebe. Propunerea initiala, la care nu se bagase meseriasul in negociere, a Comisiei Europene a fost de 48 de miliarde. Pentru bugetul total, propus initial de Comisie, s-a operat o reducere de 32 de miliarde. Din totalul asta, 9 miliarde, adica mai bine de un sfert, s-a facut pe carca Romaniei. Pe scurt, am primit mai putin decat era prevazut cu peste 20%, ceea ce reprezinta peste 25 % din totalul reducerilor operate. Clar? N-a negociat bine dobitocul? A, da. Magarul tine sa se laude ca suma totala e mai mare cu 7 miliarde decat cea din exercitiul anterior. Ce nu spune e ca suma aia fusese stabilita pe cand inca nu eram membri UE, n-aveam comisar roman cu cetatenie franceza la agricultura, nu dadeam niciun sfant la bugetul comun si reprezenta un exercitiu inceput anterior intrarii Romaniei in UE.
Nu e asa ca e un mare, foarte mare negociator? Pai, ce? Daca a "negociat" asa o sa aiba Eba consumatie mai mica la bambu-uri? O sa scada vanzarile anterioare la ailalta? O sa bea el fara gheata? Nu. O sa fie afectati bulangiii astia care oricum au votat impotriva lui. Ia mai da-i in pizda vacii!
De fapt, la acest moment, capacitatea de negociere, in relatiile cu UE, a turbulentului e fix zero. Dupa ce mai bine de 7 milioane i-au dat un spit in cur, dupa ce majoritatea covarsitoare a societatii romanesti l-a poftit, pe el si panarama lui de partid, la revizitarea campusului matern, dupa ce s-a milogit si si-a injurat oponentii pe la toate usile Europei, miorlaind ca mata sub cotoi, cersind ajutorul alora, e cam greu sa mearga acum, cu canci legitimitate, la aia carora le pupa mana si curul si sa faca pe zmeul. Nici daca mergea Ponta nu cred ca aveam mai putin rahat pe izmene. Din cam aceleasi pricini. Dupa toata galagia cu referendumul, panarama cu biletelele de la baros, fugareala cu doctoratele si alte alea, Ponta nu sta nici el picior peste picior cand intra smecherii aia europeni in incinta. Practic, la acest moment, pe discutiile cu europeni, capacitatea de negociere a Romaniei e facuta muci, dupa scandalul referendumului, atat la nivel de presedinte, cat si la nivel de premier. Asa ca la negocieri putem sa-l trimitem foarte bine pe Fuego, poate ii face pe aia sa planga de mila lui.