La sediul Batalionului 26 Vanatori de Munte din localitatea Brad, judetul Hunedoara, s-a desfasurat, luni, 14 septembrie, ceremonia de deschidere a exercitiului de instruire in comun romano-chinez "Friendship Action 2009".
Activitatea se desfasoara pe parcursul a aproximativ doua saptamani, timp in care un pluton de militari chinezi, din compunerea unei brigazi de vanatori de munte, exerseaza, alaturi de o subunitate din cadrul Batalionului 26 Vanatori de Munte, proceduri specifice actiunilor militare in teren muntos.
Tematica programului de instruire cuprinde trageri cu armamentul din dotare, exercitii tactice in teren muntos-impadurit si instructie alpina.
La ceremonia de deschidere a exercitiului au participat generalul de brigada Vasile Barea, comandantul Brigazii 61 Vanatori de Munte, atasatul militar al Republicii Populare Chineze in Romania, colonelul superior Zhu Guanqing, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor publice locale.
La ceremonia de deschidere a exercitiului, cele doua parti au evidentiat legaturile de prietenie si respect reciproc consolidate in cei 60 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si Republica Populara Chineza.
Exercitiul bilateral se inscrie in seria schimburilor de experienta efectuate in comun de militarii romani cu structuri alpine din alte state.