Cea de-a doua zi a congresului PNL, al carei principal punct pe ordinea de zi l-a reprezentat discutarea si adoptarea rezolutiilor si motiunilor, s-a finalizat prin acordarea unui vot de incredere proiectului Tariceanu si respingerea motiunii Stoica referitoare la fuziunea PNL-PD.

Delegatii la congresul PNL au aprobat sambata, cu majoritate de voturi, motiunea propusa de liderul partidului, Calin Popescu-Tariceanu. “Liberalii pentru Romania“, proiectul supus dezbaterilor liberalilor de catre presedintele PNL, accentueaza importanta centrarii eforturilor membrilor partidului pe prioritatile legate de succesul guvernarii si nu al realizarii unor obiective politice, cum ar fi fuziunea PNL-PD.
“Avem o sarcina mult mai dificila decat precedenta guvernare: aceea de a pune in practica angajamentele, de a lua masurile radicale amanate vreme de 15 ani din cauza impactului social sau din pricina protejarii intereselor clientelare“, se arata in textul motiunii lui Tariceanu.

Fuziunea, un proiect amanat

Cea de-a doua motiune supusa dezbaterilor si votului Congresului a fost cea anuntata de Valeriu Stoica, pentru crearea polului politic de centru-dreapta prin fuziunea PNL-PD.
In documentul lui Stoica se precizeaza ca “primii pasi in realizarea polului de centru-dreapta au fost constituirea Aliantei D.A. si succesul acesteia in alegeri“. Stoica a avertizat ca, daca PNL si PD nu vor fructifica noua sansa de reforma a sistemului politic, cele doua partide ar putea avea aceeasi soarta cu cea a PNTCD.
Proiectul propus de Valeriu Stoica nu s-a bucurat insa de sustinere din partea liberalilor. Noul vicepresedinte al partidului, Puiu Hasotti, a declarat, la dezbaterea pe motiuni, ca fuziunea PNL-PD “este posibila, dar nu neaparat necesara“.
Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a precizat ca nu este impotriva fuziunii, dar a adaugat ca este mai bine ca discutarea acestei teme sa se faca incepand cu anul viitor. Totodata, Quintus a tinut sa-i reaminteasca lui Valeriu Stoica ca, in timpul guvernarii CDR, singurul partid cu care liberalii au avut dificultati de fond a fost PD.
La randul sau, vicepresedintele Mona Musca s-a declarat in favoarea unei fuziuni PNL-PD, insa a accentuat ca momentul nu este cel mai bine ales. Ministrul Culturii a precizat ca responsabilitatea guvernarii ar trebui sa reprezinte principalul punct de dezbateri in interiorul partidului. De altfel, chiar Calin Popescu-Tariceanu a sustinut, in motiunea sa, disponibilitatea formatiunii liberale pentru fuziunea cu PD, adaugand insa ca “ar fi o mare greseala inceperea, in graba, a demersului privind fuziunea“.
Motiunea lui Stoica a fost respinsa in Congres, doar 84 de liberali declarandu-se “pentru“.

PSD acuza implicarea lui Stolojan in PNL

PSD apreciaza ca discursul consilierului prezidential Theodor Stolojan in privinta fuziunii PNL-PD reprezinta o dovada a implicarii Administratiei Prezidentiale
in viata partidelor. Intr-un comunicat de presa, PSD acuza ca “nu este o simpla coincidenta faptul ca Theodor Stolojan le-a vorbit liberalilor despre fuziunea cu PD, dupa ce, la inceputul lunii trecute, presedintele Traian Basescu sugera exact acelasi lucru“.