Un functionar italian de la Comisia Europeana si doi presupusi complici ai sai au fost inculpati si plasati in detentie ieri, la Bruxelles, pentru presupusa implicare intr-o afacere de coruptie in cadrul institutiilor UE.
Potrivit Parchetului din Bruxelles, deturnarile s-au desfasurat pe o perioada de cel putin zece ani. Fraudele scoase la lumina in perioada anchetei s-au concentrat in jurul pozitiilor si securizarii imobilelor. Mita incasata se ridica la mai multe milioane de euro, a declarat magistratul Jos Colpin.
Inculparea si arestarea au fost anuntate a doua zi dupa o serie de perchezitii din Belgia, Italia, Franta si Luxemburg, in imobile detinute de persoane fizice, societati comerciale, banci, dar si la Berlaymont, sediul Comisiei Europene in capitala belgiana.
La Bruxelles, trei persoane de nationalitate italiana, cu domiciliul in Belgia, au fost interogate de judecatorul de instructie Berta Bernanrdo-Mendez dupa perchezitii. Cei trei au fost inculpati pentru fals, uz de fals, coruptie, escrocherie si asociere cu raufacatori si vor comparea in termen de cinci zile in fata Camerei Consiliului, care va decide daca ii va mentine sau nu in arest preventiv. Autoritatile din celelalte tari unde au avut loc perchezitii nu au anuntat daca au facut arestari. Potrivit agentiei italiene de presa ANSA, functionarul implicat se numeste Giancarlo Ciotti, de 46 de ani. Cei doi complici ai sai sunt antreprenorul imobiliar Angelo Troiano si asistentul eurodeputatului de centru-stanga Gianni Rivera, Sergio Tricarico. Gianni Rivera a declarat ca nu are informatii despre aceasta chestiune.
Politica de toleranta zero in materie de coruptie
Autoritatile juridice belgiene au refuzat sa dezvaluie identitatea celor trei, dar au confirmat ca este vorba de un functionar al politiei, un asistent parlamentar si un antreprenor. De-a lungul anilor, Comisia si-a sporit numarul delegatiilor sale instalate in afara UE sau la organizatii internationale. In prezent, cele 132 de delegatii sunt raspandite pe intreaga planeta. Reprezentantele, care joaca rol de ambasade, dispun de un buget anual de aproximativ 500 de milioane de euro, dintre care 56 de milioane sunt destinate cladirilor si 20 de milioane pentru securitate, potrivit Comisiei.
Executivul UE a anuntat ca ancheta a fost lansata in urma unei plangeri primite de la o "terta parte". CE a transmis dosarul Biroului European pentru Lupta Antifrauda (OLAF), care, la randul sau, a informat justitia belgiana pe 30 iunie 2004, cand Comisia era prezidata de italianul Romano Prodi.
In 1999, Comisia condusa de luxemburghezul Jacques Santer a demisionat in masa in urma unor acuzatii de gestionare defectuoasa vizand unii comisari, printre care frantuzoaica Edith Cresson. In 2006, Cresson a fost declarata vinovata de "favoritism" de catre Curtea Europeana de Justitie, care nu a sanctionat-o financiar insa. CE aplica in prezent o politica de toleranta zero in materie de coruptie si s-ar putea constitui parte civila intr-un eventual proces daca vor fi dovedite deturnarile, a asigurat purtatorul de cuvant al Comisiei, Johannes Laitenberger.