Cotidianul informeaza ca asumarea raspunderii guvernului s-a facut cu ajutor de la Curtea Constitutionala. Cu aceasta ocazie s-a comis din nou frauda majora in Parlament: 147 = 236.
Fraudele se tin lant in Parlament. Adoptarea Legii educatiei prin asumarea raspunderii guvernului s-a facut ilegal. Conform numaratorii secretarului Opozitiei, in plen s-au aflat 147 de senatori si deputati, cvorumul de sedinta fiind de 236 de parlamentari. Presedintele de sedinta, Ioan Oltean (PDL), a refuzat sa strige apelul nominal. Asumarea ar fi putut fi suspendata daca CCR s-ar fi pronuntat miercuri pe conflictul constitutional Parlament-Guvern invocat de Mircea Geoana. PNL intentioneaza sa depuna motiune de cenzura si sa conteste asumarea la Curtea Constitutionala

Ioan Oltean = Roberta Anastase

O lege extrem de importanta, o lege care schiteaza traseul viitoarelor generatii ale Romaniei, a fost adoptata ilegal joi in Parlament. Angajarea raspunderii Guvernului pe Legea educatiei s-a facut intr-o sala in care nu exista cvorumul regulamentar de 236 parlamentari. Opozitia a solicitat amanarea asumarii si a parasit lucrarile plenului, pana la pronuntarea Curtii Constitutionale privind conflictul constitutional Guvern-Parlament, invocat la Curte de Mircea Geoana. Majoritarii au refuzat categoric aceasta amanare, drept care Opozitia a parasit lucrarile, ramanand in sala doar liderii de grup ai PSD si PNL, precum si vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu (PNL), si secretarul aceleiasi Camere, Adrian Tutuianu (PNL), care erau de serviciu la conducerea sedintei. Liderul de grup al PSD, Mircea Dusa, a cerut verificarea cvorumului. Presedintele de sedinta, deputatul PDL Ioan Oltean, a refuzat strigarea apelului nominal, invocand semnaturile din condica de prezenta. Oltean este partial acoperit de regulament, pentru ca, spre deosebire de Camera, unde presedintele de sedinta este obligat sa faca, la cerere, apel nominal, in plenurile comune, cel ce conduce sedinta poate refuza acest lucru. In acelasi timp, Oltean este in eroare, pentru ca semnaturile din condica nu intra in calculul cvorumului, ci doar prezenta fizica in sala a parlamentarilor. Mai mult, Ioan Oltean, cand a supus la vot ordinea de zi, NU a spus cati parlamentari au votat pentru si contra, ci a statutat: "Cu larga majoritate s-a adoptat ordinea de zi". O procedura ilegala si nemaiintalnita. De fapt, acesta a fost si motivul iesirii din sala a parlamentarilor PNL si PSD.
"Am numarat de 5 ori parlamentarii din sala"
Adrian Tutuianu, secretar de sedinta, a declarat in exclusivitate pentru cotidianul.ro ce a constatat in legatura cu prezenta. "Chiar si cand PNL si PSD se aflau in sala, nu cred ca era intrunit cvorumul de sedinta, dar nu ma pronunt pentru ca nu am numarat. Dupa ce PNL si PSD au parasit sala, si dupa ce dl Dusa a cerut apel nominal, dar a fost refuzat, i-am numarat de cinci (5) ori pe cei aflati in sala, pentru ca exista o oarecare fluctuatie, unii intrau, altii ieseau. In urma numaratorilor mele, au iesit 150 de parlamentari, limita de jos, si 183, limita de sus. I-am semnalat acest lucru presedintelui de sedinta, dar acesta nu a luat in seama faptul ca nu exista cvorum", ne-a spus Tutuianu.
La randul lui, vicepresedintele PSD-ist al Senatului, Ilie Sarbu, a fost si el categoric, spunand ca in sala au fost doar 147 de parlamentari la momentul asumarii raspunderii guvernului si a aratat: "In ultima vreme constatam ca nu mai exista niciun fel de limite. PDL calca in picioare, tot. Nu mai exista cutuma, traditie, intelegere intre liderii de grup, niciun fel de morala politica in Parlament. In aceste conditii, nu puteam sa acceptam sa asistam la ceea ce se intampla: se incalca Constitutia, decizia Curtii Constitutionale, orice prevedere statutara, pentru ca ei (PDL - n.a.) mizeaza pe aceasta majoritate pe care o au. E inadmisibil".

Curtea Constitutionala, complicea guvernului

Asumarea raspunderii guvernului nu ar fi avut loc daca nu ar fi existat o complicitate a Curtii Constitutionale. Miercuri, 27 octombrie, plenul Curtii trebuia sa se pronunte in privinta conflictului constitutional ridicat de presedintele Senatului, Mircea Geoana. Acesta a semnalat Curtii ca Guvernul isi asuma raspunderea pe o lege, desi in 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala o lege a educatiei tocmai pentru faptul ca a fost adoptata (si atunci) prin asumarea raspunderii. In mod normal, judecatorii Curtii nu aveau decat o singura solutie: sa respecte autoritatea lucrului judecat si sa decida ca asumarea este neconstitutionala. In mod cu totul si cu totul suspect, Curtea a amanat dezbaterea pana pe 3 noiembrie.
Se pune intrebarea daca asumarea de acum trebuia sa astepte sau nu pronuntarea Curtii Constitutionale. Cotidianul.ro a preluat doua pozitii in acest sens. Avocatul Lucian Bolcas (fost parlamentar): "Din moment ce unul dintre presedintii celor doua Camere a invocat un conflict constitutional, suntem in fata unei proceduri aflate in derulare, drept urmare asumarea raspunderii nu trebuia sa aiba loc". Augustin Zegrean (presedintele Curtii Constitutionale - fost deputat PDL): "Asumarea se poate tine. Nu este nici o procedura in derulare. Este doar parerea unei persoane ca exista un conflict constitutional". Orice comentarii sunt de prisos.

PNL: motiune de cenzura si sesizare la Curte

Liderii PNL au anuntat imediat dupa terminarea plenului de miercuri ca depun toate eforturile pentru ca pana sambata sa depuna o sesizare a Curtii Constitutionale. Vor fi contestate atat procedura de adoptare a legii, cat si legea pe fond. Conform declaratiilor liderului deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, legea contine o serie de articole care incalca Constitutia. De asemenea, liderii PNL au luat decizia sa inainteze si o motiune de cenzura impotriva guvernului. Pana joi la orele dupa-amiezii, nu se stia care este pozitia PSD referitor la aceste contraatacuri ale PNL la adresa Puterii.