Cosntantin Fratila si Victor Manea - doi candidati pentru Primaria municipiului Constanta carora le place sa vorbeasca. Si sa asculte, sustine candidatul Partidului National Liberal, Victor Manea. Cat despre Constantin Fratila, liderul partidului Forta Democrata, trebuie sa mentionam ca a raspuns prompt si punctual invitatiei noastre de a participa la o DEZBATERE POLITICA in care invitatii nostri s-au intrecut in a ne spune de ce merita sa fie votati. Bifam intarzierea lui Victor Manea, si trecem la interviul care a decurs dupa cum urmeaza si cu ferma convingere a celor doi ca va exista un tur doi pentru Primaria Constantei. Cui vor cere ajutorul daca intra in turul doi? Ei bine, ambii candidati au spus: constantenilor si nu vreunui altcandidat sau partid politic.

Reporter: Ce v-a determinat sa candidati? Cum v-ati hotarat?
Constantin Fratila: In primul rand am vazut oferta partidelor asa-zis istorice sau mari. Oferta este, din punctul meu de vedere, nesatisfacatoare si cred ca municipiul Constanta merita ceva mai mult decat ce am vazut pe listele de candidati.
Victor Manea: Cum, n-ati aflat inca de ce candidez? Determinat de problemele cetatenilor din Constanta, de aroganta actualei administratii, de plictiseala si oboseala de care sunt cuprinsi.
Rep.: Ce va recomanda pentru a fi primar al Constantei?
Victor Manea: E greu sa ma laud singur, vreau sa va spun ca cetatenii cu care m-am intalnit si am incercat sa le rezolv problemele, mi-au cerut acest lucru, de aceea mi-am asumat aceasta candidatura si pozitia de primar al Constantei, pentru ca stiu ce am de facut, pot sa le fac si sunt o persoana care munceste 14-16 ore pe zi, fara sa se planga. Imi place ceea ce fac si fac ceea ce-mi place.
Constantin Fratila: Ma recomanda realizarile mele, faptele, tot ceea ce am facut pana acum pentru Constanta, si pornim de la serviciul de maxi-taxi, crearea a doua posturi de radio. Am cel putin doua firme pe care le-am luat in stare... hai sa nu zic de faliment, dar destul de precare si le-am adus in topul firmelor, am rezultate, cunosc problemele Constantei, sunt un bun administrator si un bun manager, am taxele platite la zi, am toate firmele pe profit in 2007.
Rep.: Spuneti-mi un lucru concret care l-ati facut pentru constanteni, si ma refer la cei din municipiu.
Victor Manea: Concret pentru constanteni... pot sa va dau nenumarate exemple de constanteni pe care i-am ajutat. Municipiul nu pot sa-l ajut eu si trebuie sa inteleaga toata lumea. Municipiul poate sa il ajute primarul Constantei. Cat nu ai pixul de primar in mana, sa semnezi poiectele, sa le pui si in aplicare, ca nu este suficient Consiliul Local sa-ti voteze o hotarare, mai trebuie sa o pui si in aplicare acea hotarare, sa incepi sa faci proiecte cu care sa poti absorbi fonduri europene, pentru ca municipiul Constanta nu are un buget suficient pentru a acoperi toate nevoile care le are, si atunci va trebui sa muncim pe rupte, sa fim seriosi sa avem credibilitate, sa incercam sa luam cat mai multi bani de la Uniunea Europeana. Intr-un mandat poti sa aduci pana la 700 de milioane de euro cu contributie din bugetul propriu de 2%. O a doua mare prioritate pe care o vad, dar tot din postura de primar, ca acum nu pot sa merg sa stau de vorba cu cea mai mare companie din lume care vrea sa vina in Romania, si nu pot sa o asigur ca in Constanta va gasi un climat propice, un partener... numai primarul poate face acest lucru: de a atrage marii investitori, de a le asigura performantele de care ei au nevoie, comunicarea cu administratia publica locala, facilitatile pentru care ei trebuie sa vina. Noi trebuie sa intelegem: contributia unei companii mari la primarie este lunara,zilnica, pentru ca sunt taxe si impozite in Codul Fiscal care vin catre bugetul local fara a mai trece prin Bucuresti... Dar, va dau un exemplu: 51% din impozitul pe salarii vin in visteria municipiului Constanta. Daca exista angajati cu 20-30 de milioane in municipiul Constanta, faceti si dvs. un calcul pe 16% cat este impozitul pe venit si vedeti ca actualmente muncesc 3 persoane pentru un salariu decent. Daca noi vom aduce companii puternice care sa dea aceste salarii, si cetateanul va trai mai bine, dar si municipalitatea va trai mai bine.
Rep.: Ma scuzati ca va intrerup, legat de buget domnule Manea, ati spus ca este insuficient. Si totusi, dupa cum arata primarul Radu Mazare chiar deunazi, intr-o conferinta de presa, Guvernul Tariceanu, liberal, ne ia din bani.
Victor Manea: Mazare bate campii si minte ca de obicei. Guvernul nu ia nici un ban lui, pentru ca legea este foarte clara. Cum nu ia de la Iasi, nu ia nici de la Constanta. Dar, probabil ca nu mai stie, cat sta in Brazilia si se da cu zmeul, ce inseamna administratie locala. Guvernul nu ii ia lui nici un leu din buget, dar el nu face nici un efort sa mareasca bugetul. Uitati-va Ovidiu, o localitate la 5 kilometri de Constanta. Ovidiu a plecat de la un buget propriu de 40 de miliarde si a ajuns la un buget, dupa patru ani de zile, de aproape 400 de miliarde, deci o crestere de zece ori a bugetului. De ce? Pentru ca Ovidiu si-a adus companii din Constanta in Ovidiu, pentru ca in Ovidiu nu exista taxele speciale - aceasta presiune pe mediul de afaceri, pentru ca administratia din Ovidiu s-a comportat civilizat si a fost un partener de dialog permanent cu oamenii de afaceri... Chiar eu am vizitat companii din Ovidiu si am intrebat cum se inteleg cu primaria si au spus: "excelent", lucru care nu se intampla la Constanta. Administratia din Constanta pune o presiune fantastica pe mediul de afaceri... si n-as vrea sa va aduc aminte cazul BCD-ului, firma care s-a trezit cu tarusii in fata pentru ca facea concurenta unei alte firme din Constanta. Vreau sa va spun ca, mai mult, cetatenii Constantei au inceput sa simta presiuni si sunt amenintati cu amenzi de sute de milioane, deci traim intr-un oras in care teroarea este pe primul plan, nu dezvoltarea orasului. Deci, actuala administratie trebuie sa plece, sa se odihneasca, ca probabil e prea nervoasa dupa atata munca in Brazilia, sa se odihneasca, sa se dea cu zmeul, sa faca plaja, si sa ne lase pe noi, cei care vrem sa construim Constanta in mod sanatos, in mod deschis, sa stam cu zambetul pe buze, dar in acelasi timp sa si muncim pentru orasul acesta.
Rep.: Revenim la solicitarea de mai devreme: spuneti-mi un lucru concret care l-ati facut pentru constanteni, si ma refer la cei din municipiu.
Constantin Fratila: Cel mai important serviciu de maxi-taxi pentru constanteni.
Rep.: Cu cine va bateti in aceasta campanie electorala?
Constantin Fratila: Prefer sa nu ma bat, dar, bineinteles ca pot comentez si voi comenta intotdeauna la adresa contracandidatilor mei, fie ca ii cheama Mazare, fie ca ii cheama... altfel, sa zicem Onacva...
Rep.: Cum ati spus?
Constantin Fratila: Firma asta datoare la stat... cum se numeste... ca am inteles ca o sa candideze...
Rep.: E vorba de domnul Onaca banuiesc.
Constantin Fratila: Da, sunteti banuitoare... eu discut strict despre contracandidati, pentru ca discut despre oameni, si nu discut despre partide. Eu cred ca acum este momentul, pentru ca sunt alegerile locale, sunt alegeri nominale, si atunci discutam despre oameni si nu partide. Nu am nimic cu Partidul Democrat, ba mai mult, sunt fost membru al Partidului Democrat si invit simpatizantii Partidului Democrat sa voteze adevaratii democrati, dar nu pot sa accept ca din cadrul unui partid care se vrea serios sa candideze un asemenea individ care, din postura de om care si-a falimentat propriile firme - si am extras de la Ministerul Finantelor, toate firmele, din 2006, sunt pe pierdere - atunci consider ca asta se numeste impostura. Sa vii dintr-o asemenea zona... se cheama ca esti impostor. Devii administratorul Constantei ca sa ce? Sa falimentezi Constanta? Pentru ca asta a facut cu firmele lui. Nu mai spun de datoriile pe care le are la stat. Eu in locul lui veneam cu un certificat fiscal si spuneam: uite, domnule, nu am nici o datorie, nu sunt in faliment, nu ma executa nimeni pe firme... Dar, inca o data va spun: intrati pe site si o sa vedeti ca toate firmele lui in 2006 sunt pe pierdere.
Rep.: Dumneavoastra, domnule Manea, cu cine va bateti in aceasta campanie electorala?
Victor Manea: Eu nu ma bat cu nimeni in actuala campanie. Probabil ca postura de actual primar al Constantei ii da cateva voturi din oficiu... ca stiti cum a fost pe vremea lui Constantinescu: o doamna in etate a fost intrebata de un reporter cu cine voteaza. Si ea a spus: "Cu Iliescu". I s-a spus: "Pai cu Constantinescu? De ce nu votezi cu el si votezi cu Iliescu?" si ea a raspuns: "Pentru ca este presedinte. Cand o sa fie si el presedinte, votez si cu Constantinescu". Exista un segment al populatiei care voteaza cu primarul in functie, dar cred ca in Constanta sunt prea putini ca sa mai intre chiar in turul doi actualul primar... Eu nu ma bat cu nimeni. Eu vreau sa imi spun punctele de vedere, sa le spun constantenilor ce vreau sa fac pentru ei, vreau sa le spun ca stiu ca nu sunt nici cel mai frumos nici cel mai destept constantean, dar am puterea de a-i asculta si toti cei care vor sa se implice, sa stea de vorba cu mine si sa construim impreuna Constanta si voi crea un climat sanatos in Constanta de constructie pentru viitorul Constantei, pentru a ne recapata mandria de a fi constanteni. Eu imi aduc aminte cand eram tanar si plecam din Constanta si ajungeam oriunde in Romania si le spuneam de unde sunt, toti ma priveau cu invidie. La ora actuala nu se mai intampla acest lucru. Chiar luni, apropos de articolul dvs. de fond din ziar, la emisiune la o televiziune am fost cu primarul Iasiului in functie, primar PSD care a adus primari in Iasi care au investit peste 800 de milioane de euro - asa mi-a spus domnia sa - primar al Iasului care a adus cateva milioane de euro fonduri europene nerambursabile... Primar PSD! L-am si intrebat: Domnule, dar pe Radu Mazare n-ai putut sa il inveti sa faca lucrurile astea? Si mi-a zambit... Deci, la Constanta sunt doua motive pentru care nu s-au intamplat aceste lucruri, ca nu il gasesc pe al treilea. Poate sa ni-l spuna ei pe al treilea... Ori nu au chef de treaba si nu stiu sum sa faca treaba, ori nu au credibilitate si asta este foarte grav. Doi ani de zile Constanta nu a adus un euro pe fonduri structurale. Urmeaza un mandat de patru ani... Daca prin absurd actuala administratie si-ar continua mandatul, ce ne facem? Vom ramane ultimul oras din Romania - si nu uitati ca suntem in concurenta teribila cu multe orase din Romania, cu alte orase din Europa, nu uitati ca nici dvs. nu mergeti pe litoral sau la munte in Romania, ci mergeti in Bulgaria, ca va place mai mult acolo, ca aveti servicii, ca aveti intr-adevar statiuni in care stati, iar la noi turistul da de caini vagabonzi pe plaja, da de caini vagabonzi pe strada, de cersetori in mijlocul intersectiilor, nu sunt trotuare, curentul scade in Mamaia cand ti-e lumea mai draga... - fara sa luam un euro. De aceea actuala administratie trebuie sa plece. Baietii astia au venit doar in trecere prin Constanta, ei au si spus: casele si le-au cumparat in Brazilia. Aici stau cu chirie, nici macar nu contribuie cu taxe si impozite in visteria bugetului local. Ei si-au cumparat casele in Brazilia, ne-au si spus ca dupa ce nu mai sunt la primarie pleaca acolo, sa se dea cu zmeul... Atat de multe probleme are Constanta, incat eu sunt revoltat! Lumea spune ca il critic pe actualul primar. Nu il critic, sunt revoltat. Sunt deranjat de fitele lui, de aroganta cu care ne priveste, de nepasarea cu care trateaza problemele Constantei si nu pot sa uit cand i-a spus unei mame sfasiate de durere ca un caine i-a devorat copilul, de ce nu si-a tinut copilul in lesa - adica i-a spus: "Daca il lasi sa umble teleleu...". Vreau sa spun ca asta e o dovada de crunta nesimtire a unui administrator de oras care trebuia sa rezolve problema, nu sa certe parintii ca-si lasa copiii teleleu. Daca parintii isi lasa copilul teleleu, eu, ca administrator al acestui oras, trebuie sa iau acel copil care apartine comunitatii constantene si sa am eu grija de el. Lucru care nu se intampla, iar ieri noaptea era un copil de pana in 8-9 ani in intersectie, care cersea. Daca parintii nu au grija de el - si eu sunt de acord ca sunt cateva familii in Constanta care nu au grija de copiii lor, ba mai mult, ii si trimit in strada la cersit - eu ca autoritate locala trebuie sa am grija...
Rep.: Sa trecem la o alta intrebare. Credeti ca exista candidati pentru fotoliul de primar pusi sa alerge dupa voturi pentru un candidat anume? Sa zicem Radu Mazare?
Constantin Fratila: Nu, sper sa nu fie asa ceva. Sper. Ma puteti intreba asa ceva, dar nu vad din ce zona... bineinteles multi nechemati candideaza pentru aceasta functie, sunt multi traseisti, multi navetisti. Ia vedeti din acestia 12 cati isi platesc impozitele in Constanta si cati si le si platesc.
Victor Manea: Eu cred ca fiecare dintre cei 11 contracandidati ai mei lupta pentru ideile lor, lupta pentru o pozitie cat mai buna. Cred ca 11 din 12, pentru ca refuz sa cred ca municipiul Constanta va mai da votul unui primar plictisit, arogant si superficial, au in ranita bastonul de primar al Constantei si fiecare isi face campania lui.
Rep.: S-a discutat in 2004 despre posibilitatea ca partidele sa sprijine un singur om impotriva lui Radu Mazare. De ce nu s-a intamplat acest lucru atunci, acum?
Victor Manea: Mie mi se pare o prostie ca partidele sa sprijine un om. Singurul care alege primarul Constantei este cetateanul Constantei, si in primul tur de scrutin si in al doilea. Degeaba vor fi candidati care ma vor sustine pe mine sau contracandidatul meu care va intra in turul doi, ca cetateanul va alege tot ce stie el. Restul sunt doar simple speculatii. Dar eu intreb: cine hotara acel candidat?
Constantin Fratila: In primul rand, Mazare intre 2000 si 2004 si-a facut treaba atat in cadrul primariei cat si in cadrul partidelor. A reusit de si-a implementat in fiecare partid oameni in asa fel incat a iesit ce a iesit in 2004. Vreau sa delimitam putin mandatele lui Mazare. Intre 2000 si 2004 a facut ceva pentru oras. Intre 2004 si 2008 eu nu spun ce a facut, ci va intreb pe dvs. si constantenii daca isi aduc aminte ce a facut Mazare in afara de foisoarele pentru pensionari?
Rep.: Sa spunem ca ajungeti primar, intrati in primarie... ce faceti din secunda doi?
Constantin Fratila: Ordine si disciplina.
Victor Manea: Le multumesc constantenilor si o sa ii asigur pe toti ca voi fi un primar al celor care m-au votat, al celor care nu m-au votat si nu vreau sa ii uit pe cei dezamagiti, care nu vin la vot, care sunt scarbiti de promisiunile pe care le-au facut inaintasii mei.