Comisarul european Franco Frattini s-a aratat optimist, in timpul vizitei in tara noastra, in ceea ce priveste raportul CE din septembrie si aderarea la timp a Romaniei la UE. El a laudat ritmul sustinut al masurilor luate de autoritati in materie de justitie si afaceri interne.

Vizita comisarului european Franco Frattini (foto mijloc) in Romania a inceput luni seara cu o intalnire, la Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu. Aici, el a exprimat sprijinul executivului comunitar pentru consolidarea reformelor realizate de Romania, mai ales in domeniul justitiei si al luptei impotriva coruptiei, si s-a aratat optimist in privinta continutului raportului din septembrie si a aderarii la timp a Romaniei.
Ieri, agenda comisarului european a fost extrem de incarcata. El a avut intrevederi cu presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Galca, cu presedin-tele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, cu ministrii de Interne si de Justitie, Vasile Blaga, respectiv Monica Macovei, cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul Markó Béla.
Mici restante
Comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a apreciat ieri ca Romania are inca probleme cu justitia si coruptia, desi a facut progrese importante impotriva aderarii. Intr-o declaratie de presa sustinuta dupa intalnirea cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, Frattini a adaugat lupta impotriva crimei organizate si a spalarii banilor trebuie sa conti-nue si dupa aderare. "Din punct de vedere al securitatii, Romania se gaseste pe calea cea buna", a spus comisarul european.
Referitor la eforturile pentru indeplinirea conditiilor de aderare, Franco Fratini a apreciat ca s-au facut progrese importante, inclusiv pe linia securizarii frontierelor, combaterea traficului de persoane si in recrutarea de personal nou pentru fortele de politie.
Comisarul european a mai spus ca Romania poate juca un rol important in sud-estul Europei si va trebui sa tina legaturi stranse cu tarile din aceasta zona. "Un alt domeniu strategic in care Romania urmeaza sa joace un rol important il reprezinta domeniul cooperarii in cadrul Balcanilor de Vest, Romania avand o relatie speciala cu foarte multe state din aceasta regiune, si contam pe spriinul sau in vederea sprjinirii strategiei Uniunii Europene in domeniul regimului vizelor", a precizat Frattini.
Felicitari pentru Macovei
Comisarul european l-a felicitat pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, pentru " pentru rezultatele excelente obtinute". Comisarul Frattini considera ca Romania are un nou sistem juridic si judiciar, care trebuie insa implementat, apreciind totodata ca "nu trebuie operate schimbari in ceea ce priveste procedurile de numire si de schimbare a procurorilor". Pe de alta parte, oficialul Comisiei Europene a sustinut ca se impun anumite "ajustari" referitoare la activitatea zilnica a sistemului juridic. "Este necesara cresterea integritatii magistratilor, si sta in puterea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa creasca puterea judecatorilor, astfel incat persoanele care se prezinta in fata justitiei sa aiba un proces corect", a declarat Frattini.
Serviciile secrete, sub control parlamentar
Frattini a declarat ieri, la sfarsitul unei scurte intre-vederi cu presedintele Camerei Deputatilor, Bog-dan Olteanu, ca reforma din zona securitatii nationale trebuie sa plaseze Serviciile de informatii sub controlul Parlamentului. "Parlamentul este sursa legitimitatii democratice, pentru ca el raspunde direct in fata oamenilor. De aceea, rolul fundamental in ceea ce priveste garantarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor ii revine Parlamentului. In consecinta, Parlamentul trebuie sa aiba mai multa putere in privinta controlului activitatii Serviciilor. Sugerez ca in procesul de reforma a Serviciilor de informatii sa se tina cont de pastrarea unei balante, pe de o parte un control parlamentar, din partea cetatenilor, si un control al puterii executive", a declarat comisarul european.
Comisia Europeana a mentionat in raportul sau de monitorizare din mai ca este nevoie ca, in plan legislativ, Romania sa adopte cinci proiecte care au un dead-line precizat - 30 august. Dintre acestea, au mai ramas trei - Agentia Nationala de Integritate, care n-a intrat in dezbatere in niciuna dintre camerele aflate in concediu, Legea societatilor comerciale si Statutul minoritatilor.