Circa 26% dintre cetatenii francezi se declara "mai degraba" sau "in totalitate" de acord cu ideile promovate de liderul Frontului National (FN), Jean-Marie Le Pen, cu doua procente mai multi decat in decembrie 2005, arata un sondaj realizat anual cu privire la acest partid. Procentajul este superior celui obtinut in general de Le Pen de la sfarsitul anilor ‘80, chiar daca au fost semnalate cateva maxime punctuale, printre care cea din mai 2002, cand 28%dintre francezi s-au declarat "mai degraba" sau "in totalitate" de acord cu presedintele Frontului National, formatiune de extrema dreapta.
Numarul persoanelor care se declara, dimpotriva, "mai degraba" sau "in totalitate" in dezacord cu Le Pen a scazut la 70 de procente (fata de 73% in 2005), cel mai redus nivel inregistrat de la jumatatea anilor ‘90. Aproximativ 28% dintre francezi apreciaza in prezent ca Le Pen este "mai degraba reprezentantul unei drepte patrioate si atasate valorilor traditionale", fata de 65% care considera ca el promoveaza o "extrema-dreapta nationalista si xenofoba".
Potrivit sondajului realizat de Institutul TNS Sofres pentru cotidianul Le Monde si postul de radio privat RTL, 34% dintre francezi considera ca ideile lui Le Pen sunt "inacceptabile", fata de 39% in decembrie 2005, 42% in noiembrie 2003 si 48% in martie 1997. Cetatenii francezi prefera, astazi, sa califice drept "excesive" ideile lui Le Pen (termenul fiind ales de 47% dintre ei), in timp ce calificativul "corecte" este preferat de numai 15%.
Numarul persoanelor care apreciaza ca formatiunea FN condusa de Jean-Marie Le Pen constituie "un pericol pentru democratie" continua sa scada, ajungand la 65%, nivel similar cu cel atins la sfarsitul anilor ‘80 si inceputul anilor ‘90. Dupa aceasta data, procentajul s-a situat in medie in jurul a 70-75 la suta.
Dintre temele abordate de Le Pen, "apararea valorilor traditionale" este cea mai salutata de cetatenii francezi, care se declara in favoarea ei in proportie de 39%, fata de 53% care o dezaproba.
Sondajul a fost realizat in intervalul 6-7 decembrie, pe un esantion reprezentativ la nivel national, format din 1.000 de persoane.