Guvernul isi va asuma saptamana viitoare, luni, 7 iunie 2010, raspunderea in Parlament pe legile privind masurile de austeritate. Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au stabilit ieri calendarul procedurii de asumare, parlamentarii avand posibilitatea sa depuna amendamente la cele doua legi pana vineri seara.
Luni, 7 iunie, premierul va prezenta in Parlament cele doua proiecte legislative, unul privind echilibrul bugetar si al doilea referitor la pensii, in doua sedinte succesive convocate in aceeasi zi, prima la ora 16:00, a doua la ora 17:00.
Convocarea a doua sedinte ale plenului Parlamentului este un artificiu procedural la limita legalitatii, fortandu-se Constitutia, care prevede ca Guvernul isi poate asuma raspunderea pe "un proiect de lege". Intrucat Emil Boc are doua proiecte de lege, se vor convoca doua sedinte pentru ca in fiecare din ele asumarea raspunderii sa fie facuta pe un singur proiect. De la momentul asumarii, Opozitia poate depune in termen de 5 zile motiune de cenzura, iar in 5 zile va fi dezbatuta de Parlament.
Premierul Emil Boc a venit ieri la sedinta conducerii Parlamentului pentru a da explicatii legate de invocarea articolului 53 din Constitutie pentru asumarea raspunderii pe masurile care vizeaza restrangerea unor drepturi.
Dupa aproape 3 ore de discutii, Boc, puterea si opozitia au iesit de la sedinta tot cu ideile pe care le aveau cand au intrat. Premierul a sustinut ca se poate considera ca exista avizul Consiliului Economic si Social pentru cele doua legi, intrucat CES nu se poate intruni in cvorum.
"Deoarece partea sindicala a anuntat irevocabil ca nu participa la aceasta sedinta pentru aceste legi, nu se poate intruni sub nici o forma cvorumul de sedinta. Din acest punct de vedere, avizul consultativ este practic considerat indeplinit si procedura merge mai departe, CES refuzand sa ia o decizie", a facut Boc o pirueta logica.
Premierul este convins ca nu are nevoie nici de avizul CSAT, intrucat restrangerea dreptului la pensie si cel la salariu nu afecteaza fundamentul acestor drepturi, ci doar cuantumul pensiilor si salariilor.
La finalul sedintei, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a declarat ca i-a cerut lui Emil Boc sa-si dea demisia si sa-si retraga pachetul de masuri de austeritate.
Pe de alta parte, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca opozitia ar putea prezenta motiunea de cenzura in plenul reunit marti, 8 iunie, votul urmand sa fie dat in termen de 3 zile de la lecturarea ei.
"Nu indraznesc sa sper la ceea ce s-a intamplat in urma cu cateva luni, in octombrie 2008 (cand a fost demis Guvernul Boc - n.r.), dar cred ca in acest moment Guvernul este legat de un fir de ata", a declarat Geoana.
Presedintele Senatului a mai spus ca nu se poate considera ca exista avizul CES si ca este necesar si avizul CSAT, dar s-a aratat multumit, pentru ca Boc "a avut cuvinte de apreciere fata de unele propuneri ale opozitiei si mai ales ale PC".
Senatorul Dan Voiculescu a declarat, la finalul intalnirii cu premierul, ca a fost "placut surprins" de faptul ca premierul Emil Boc a apreciat foarte mult propunerile facute de opozitie pe tema masurilor care trebuie luate in economie. "Am fost placut surprins ca premierul a apreciat foarte mult propunerile noastre. Foarte constructiv, treaba aceasta ma bucura", a spus Voiculescu.
Liderul PC a spus insa ca premierul nu l-a lamurit in legatura cu avizul CES si al CSAT pentru pachetul de masuri si nici in legatura cu invocarea articolului 53 din Constitutie, dar a aratat ca trebuie fixata o data pentru asumarea raspunderii Guvernului.
"Nu ne-a lamurit. Fiecare a plecat cu parerea cu care a venit", a precizat Voiculescu.