Gandul.info : Cum a trait Ion Iliescu 11 septembrie 2001 la televizor: "Ma uitam, nu-mi venea sa cred. Pentru Bush surpriza era totala"
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, se afla, in momentul declansarii atacului terorist de la 11 septembrie, la Cotroceni. "Ma uitam la televizor, la imaginile acelea, si nu-mi venea sa cred. De altfel, nimeni nu putea concepe ca e posibil sa se intample asa ceva", isi aminteste el. "O surpriza care a creat un soc extraordinar, in toata lumea. Tocmai aceasta surpriza a si constituit elementul cheie al atacurilor teroriste", mai spune Ion Iliescu.
Statul roman a reactionat imediat. "Am iesit, cu totii, cu declaratii publice de condamnare a acestor metode. S-a creat un spirit extraordinar de solidaritate. Dincolo de orice sursa de nemultumire, de procese legate de globalizare, fenomen care adanceste anumite discrepante, calea anarhiei si a terorismului nu este calea rezolvarii problemei, ci din contra. Astfel ca s-a produs o reactie spontana generala, impotriva unui asemenea curs, unei asemenea filozofii, unor asemenea actiuni antiumane. Solidaritatea noastra a fost fireasca si normala".

Serviciile prinse pe picior gresit

Ion Iliescu mai spune ca surpriza a fost atat de mare si de totala, incat toate informatiile de inceput au fost furnizate, exclusiv, de media. "Cu totii am fost surprinsi de stirea care s-a raspandit imediat, de ceea ce vedeam la TV. Chiar Bush, care era undeva, la o scoala, a fost criticat ca nu a reactionat imediat, ca nu a iesit cu o declaratie mult mai dura. Surpriza a fost totala. Cu totii, inclusiv serviciile speciale ale marilor state, au fost luati prin surprindere de aceasta actiune terorista. Sefii de state din toata lumea au aflat despre ceea ce se intampla in America, odata cu presedintele Bush".

Iliescu la Ground Zero

La doua luni de la atac, Ion Iliescu, se afla la New York. "In noiembrie am fost la "Ground Zero". S-a lucrat cu o rapiditate formidabila pentru curatirea terenului si pentru protejarea intregii zone. Atunci, presedintele Bush a dat o receptie pentru sefii de state si guverne", povesteste fostul presedinte.

Pentru Romania, zarurile erau aruncate

In ceea ce priveste schimbarea prioritatilor in politica externa a SUA, dupa atentatele de la 11 septembrie cu privire la integrarea Romaniei si Bulgariei in NATO, Ion Iliescu se declara sceptic. "Nu cred ca a fost un moment determinant, pentru ca zarurile erau deja aruncate. Noi eram parte si aveam o conlucrare activa cu NATO, inca din ‘93 - ‘94. La nivelul lui 2001, lucrurile erau deja rezolvate si pregatite pentru integrarea noastra. Poate ca a fost un moment care a accentuat aceasta decizie. Imediat, in 2002, la Praga, s-a desfasurat ceremonia de primire", spune Ion Iliescu.