O condamnare de sase luni de inchisoare a primit si Alexandru Crisan senior • In ciuda unui prejudiciu de peste sase miliarde de lei, cei doi Crisan ar putea scapa de executarea pedepsei, intrucit perioada in care au stat in arest coincide cu lunile de condamnare • Alexandru Crisan junior a fost trimis in judecata si de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie • Uzina de Reparatii din Rovinari la care Crisan a fost patron nu reuseste nici in prezent sa isi revina

Alexandru Crisan junior, fostul patron al UREX Rovinari, societate pe care a falimentat-o, a fost condamnat de o instanta din Bistrita la opt luni de inchisoare, pentru infractiunea de inselaciune. La o pedeapsa de sase luni de inchisoare si tot pentru inselaciune a fost condamnat si Alexandru Crisan senior, cei doi fiind judecati in aceeasi cauza. Dosarul s-a aflat in cercetari la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj care i-a trimis pe rind in judecata pe afaceristii din Brasov. De altfel, de acest dosar se leaga si mandatele de arestare preventiva emise pe numele lui Alexandru Crisan junior si senior. Acestia au stat in penitenciar intre sase si opt luni, dupa care au fost eliberati. Procesul a avut ca obiect o afacere derulata intre o firma la care erau administratori brasovenii si o societate din Tirgu Jiu de la care a fost aprovizionata marfa, folosindu-se file cec fara acoperire. Alexandru Crisan tatal si fiul, in calitate de patroni ai firmei ALEXANDER CO SRL din Brasov, au incheiat in luna iulie a anului 2004 trei contracte cu firma TECH SAFETY din Tirgu Jiu, prin care achizitionau marfa in valoare de peste 6,1 miliarde de lei, obligindu-se sa o achite prin file cec. In contract, brasovenii au garantat sa asigure existenta in cont a banilor necesari efectuarii platii, in caz contrar ei raspunzind penal.

„Teapa“, specialitatea casei

La data la care au fost semnate actele intre ALEXANDER CO si TECH SAFETY, pe contul firmei lui Crisan era instituita de catre Ministerul Finantelor Publice o poprire pentru suma de aproximativ 20 de miliarde de lei, datorata bugetului de stat. Astfel, cele patru file cec emise de Alexandru Crisan junior si semnate de acesta si de tatal sau, nu aveau acoperire bancara. Din rechizitoriul intocmit reiese ca, in ciuda faptului ca Alexandru Crisan senior a vindut o parte din marfa cumparata de la societatea din Tirgu Jiu, nu a achitat nici un leu pentru aceasta. Este de amintit faptul ca inca de la primul termen al procesului care a inceput la Tirgu Jiu avocatii lui Crisan, aflat la data respectiva in arest preventiv, au contestat judecatorii si au formulat o cerere de stramutare a cauzei la alta instanta. In consecinta, procesul a continuat la Bistrita, zona geografica mult mai apropiata de locul de bastina si implicit de interesele celor doi brasoveni. In aceasta vara, Crisan junior si senior au fost pusi in libertate, tatal sahistului brasovean avind probleme de sanatate, respectiv cardiopatie ischemica si diabet tip II. In ciuda faptului ca prejudiciul inregistrat prin inselaciune depaseste suma de sase miliarde de lei, cei doi Crisan ar putea scapa de puscarie, intrucit pedepsele primite coincid cu durata arestului preventiv. Procurorii au posibilitatea de a face recurs.

A pus pe butuci UREX Rovinari

Potrivit prim-procurorului Gheorghe Emil Mota, Alexandru Crisan junior mai este cercetat intr-un dosar complex, care vizeaza in principal afacerea UREX Rovinari si care se afla in lucru la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. In alt dosar, in toamna anului trecut, Parchetul General a dispus trimiterea in judecata a lui Alexandru Crisan junior pentru inselaciune, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Anchetatorii au stabilit ca afaceristul brasovean a delapidat din conturile firmei UREX Rovinari suma de 810.000.000 de lei intr-un moment in care salariatii societatii nu-si primisera de trei luni salariile. Pentru a face rost de bani, patronul a „tepuit“ prin metoda filelor cec fara acoperire in banca o societate din Tirgu Jiu care valorifica materiale refolosibile. In perioada in care a fost patron al UREX, Alexandru Crisan a reusit sa puna pe butuci uzina, muncitorii blocind de noua ori Drumul National Rovinari - Craiova, in incercarea de a-l convinge pe patron sa le achite drepturile salariale. In prezent, SC SIOMAX SRL, firma care s-a ocupat de administrarea si lichidarea judiciara a UREX, incearca fara succes sa gasesca un cumparator. O societate din Tirgu Jiu, SC SUCCES NIC COM SRL, a oferit 75 de miliarde de lei vechi pe uzina, insa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu a fost de acord, considerind suma prea mica. UREX Rovinari a fost evaluata la 292 de miliarde de lei vechi si are datorii de peste 1.000 de miliarde de lei, dintre care numai la ANAF 900 de miliarde de lei vechi.