O parte dintre directorii institutiilor deconcentrate judetene ar putea reveni in posturile de conducere daca legea care aproba Ordonanta nr. 37/2009 este promulgata in forma actuala.

Legea trimisa de parlament spre promulgare prevedere o serie de schimbari in textul Ordonantei nr. 37. Legea al carei text este publicat pe pagina de internet a Camerei Deputatilor in forma trimisa presedintelui Romaniei spre promulgare pe 26 iunie scoate de sub incidenta Ordonantei nr. 37/2009 functiile de directori de la o serie de organisme judetene precum directiile silvice, comisariatele Garzii de Mediu, directiile de ape si inspectoratele locale de stat in constructii.
Legea modifica punctual textul ordonantei. Astfel, la punctul 2, litera H se prevedea in ordonanta "comisariatele regionale si judetene ale garzii nationale de mediu", iar in lege se stipuleaza numai "comisariatele regionale ale garzii nationale de mediu".

"Astept legea"

Garda de Mediu (GM) Dolj este organism judetean. Dupa textul legii, postul de conducere ale acestei institutii s-ar gasi in afara efectelor ordonantei, lasand astfel posibilitatea ca Manu Costache, fostul comisar-sef al GM Dolj, sa isi ia postul in primire dupa ce a fost demis si inlocuit cu Ileana Serban, in prezent, directoarea coordonatoare a Garzii de Mediu. Intrebat cum comenteaza "schimbarea schimbarii", Manu Costache a declarat ca asteapta promulgarea sau respingerea legii. La polul opus, Ileana Serban a declarat ca nu a citit legea si nu stie care sunt efectele promulgarii acesteia.
"Nu stiu sa va spun. Am auzit si eu ceva, dar nu stiu care a fost gandirea in cazul acesta. Nu cred ca se va reveni la forma trecuta. Cred ca se schimba doar denumirea. Va spun eu ca aceia care au fost inainte nu vor reveni in functii", a declarat increzatoare actuala sefa a Garzii de Mediu.
In fruntea Directiei Silvice doljene era, inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 37, Eugen Gioanca. In prezent, acesta este director coordonator adjunct la Directia Agricola, iar postul sau de la DS este ocupat de Daniel Drignei.
"Directia Silvica nu trebuia prinsa in Ordonanta nr. 37 si sunt multi care sustin acest lucru. In mod normal, ar trebui sa revin in functie", a declarat Gioanca. Drignei nu a putut fi contactat. In ceea ce priveste Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) Dolj, institutia are caracter regional, avand in subordine inspectoratele din celelalte judete ale Olteniei, potrivit directorului coordonator Marcel Marcea. Acesta a explicat ca in Dolj functioneaza un serviciu judetean, condus de Radu Nica. "Functia acestuia nu a intrat sub incidenta Ordonantei nr. 37", a declarat Marcea.