Directia Apelor Jiu a emis, in perioada 2000 - 2005, mai multe ordine de compensare de datorii catre diverse societati, incalcand legea, au concluzionat controlorii financiari ai Camerei de Conturi, care au verificat recent activitatea institutiei.
Controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au verificat recent actele contabile ale Directiei Apelor (DA) Jiu Craiova, descoperind mai multe nereguli care vor fi cercetate mai departe de Parchet si politie. Dupa verificari amanuntite a reiesit ca la sfarsitul lunii iunie 2005, DA Jiu inregistra debite provenite din operatiunile de compensare in valoare de 23,87 miliarde de lei vechi. Controlorii financiari au stabilit ca aceste debite s-au inregistrat ca urmare a nerespectarii legislatiei in vigoare privind compensarea datoriilor. Ca urmare, institutia a inregistrat pagube in valoare totala de 13,68 miliarde de lei vechi. Circuitul compensarilor era urmatorul: DA Jiu avea de recuperat creante de la clienti (complexe energetice, regii de termoficare etc.) aflati in blocaj financiar. La randul lor, debitorii aveau de recuperat creante de la diverse societati. Prin cateva conventii, DA Jiu a preluat creantele ce trebuia incasate de debitorii sai, urmand ca pentru stingerea datoriilor sa primeasca de la diverse societati materiale si combustibili pentru activitatea proprie.
DA Jiu intra in circuit
Primul caz analizat de inspectori a fost o compensare cu o firma din Iasi. La sfarsitul lunii noiembrie 2000, DA Jiu a emis un ordin de compensare pentru suma de 1,5 miliarde de lei vechi, prin care s-a solicitat stingerea obligatiilor de plata catre SC DELTA ASIM SRL Iasi cu suma mentionata. Operatiunea s-a realizat printr-o factura fictiva inscrisa in borderoul datoriilor stinse anexat la ordinul de compensare. In realitate, documentul reprezenta o conventie incheiata intre DA Jiu, DA Prut Iasi si SC Letea SA bacau, prin virament cate 750 de milioane de lei vechi, la data intrarii in posesie a ordinelor de compensare. Din verificarile efectuate de inspectori, a reiesit ca la data intocmirii ordinului de compensare in evidenta contabila a DA Jiu societatea DELTA ASIM nu figura ca a livrat bunuri materiale catre aceasta unitate si deci nu figura cu creante neincasate. In aceste conditii, controlorii au stabilit ca ordinul de compensare a fost intocmit cu date fictive. DA Jiu a intrat in circuitul compensarilor succesive a obligatiilor de plata reciproce intre alte persoane juridice, nerecuperandu-si suma de 750 de milioane de lei vechi. Aceasta, desi nu existau obligatii certe inregistrate in contabilitate catre DELTA ASIM. Raspunderea pentru prejudiciu a fost stabilita pentru directorul economic de la acea vreme, Ioana Vasilcoiu si fostul director Nicolae Ghiciu.
Debitori falimentari
Alt ordin de compensare s-a facut in luna septembrie 2000, cu SC COMPETROL SRL Iasi, pentru suma de 1,499 miliarde de lei vechi. Potrivit inspectorilor, la data emiterii ordinului in evidenta contabila a DA Jiu nu erau inregistrate datorii catre aceasta societate. Mai mult, documentul inscris in borderoul datoriilor stinse pentru justificarea ordinului de compensare nu reprezinta un numar de factura si nu a fost inregistrat in evidenta contabila la data intocmirii ordinului de compensare. Documentul este o conventie incheiata intre cele doua persoane juridice, care cuprinde clauze contrare dispozitiilor legale. Practic, legea ar fi fost incalcata tot prin neexistenta unor datorii certe reciproce intre cele doua societati, asa cum ar fi fost normal. Debitul inregistrat in contabilitate nu a putut fi recuperat pana la data controlului. In explicatiile scrise date inspectorilor, directorul economic Ioana Vasilcoiu a spus ca institutia a recurs la ordinele de compensare din cauza blocajului financiar in care se aflau termocentralele cliente, care nu-si puteau onora datoriile. La acestea s-ar adauga presiunile sindicale ale salariatilor DA Jiu pentru achitarea salariilor si o dispozitie a CN Apele Romane, care ar fi propus redresarea companiei prin achizitionarea de materiale prin compensari. Aceasta si alte explicatii au fost respinse de controlorii finaciari, pe motiv de nelegalitate a actelor incheiate cu societatile sus-mentionate. Potrivit controlorilor, sumele nu mai pot fi recuperate. Un exemplu este situatia COMPETROL Iasi, care se afla in stare de faliment. Valoarea activelor firmei este de 1,67 miliarde de lei vechi si nu acopera valoarea creantelor. Numai fiscul iesean, creditor privilegiat, are de recuperat de la societate 15,5 miliarde de lei vechi.
Actiuni in instanta pentru creante
DA Jiu a intocmit in 2001 si 2002 mai multe ordine de compensare si cu SC MIMITEL COM SRL Craiova, in valoare totala de 5,39 de miliarde de lei vechi. Fata de valoarea compensarilor, furnizorul a livrat insa marfuri in valoare de 4,85 miliarde de lei vechi. Ultima livrare a avut loc in august 2003, societatea ramanand cu o datorie fata de DA Jiu in valoare de 537,8 milioane de lei. In 2004, DA Jiu a initiat o operatiune de compensare si cu SC EARN MICHAEL PRODUCTION SRL Titu, in valoare de 1,5 miliarde de lei, dupa acelasi patent. In fine, alta compensare a fost efectuata in 2005, cu SC ELIN Gaesti. Cele 21 de ordine de compensare aveau o valoare de 32,5 miliarde de lei. Societatea nu figura in evidenta contabila printre furnizorii DA Jiu, iar intre cele doua entitati juridice nu existau datorii reciproce certe. Ulterior emiterii ordinelor de compensare, DA Jiu a primit de la societate materiale in valoare de 5,13 miliarde de lei vechi. Pentru suma de 18 miliarde de lei vechi, unitatea a intocmit note de debitare catre AN Apele Romane si alte directii. In consecinta, din compensarea de 32,5 miliarde de lei vechi, unitatea a incasat 23,16 miliarde de lei vechi, creanta nerecuperata ridicandu-se la 9,4 miliarde de lei vechi. Angajatii care au intocmit actele de compensare sustin ca asa au primit ordin de la conducere. Directorul de la acea vreme, Marian Mogosanu, a motivat inspectorilor ca aparatul din subordine trebuie sa verifice legalitatea actelor incheiate. Concluzia inspectorilor in aceste cazuri este aceea ca prin emiterea nelegala a ordinelor de compensare in perioada 2000-2005 DA Jiu a inregistrat prejudicii in valoare totala de 13,687 miliarde de lei vechi. Unitatea a procedat la fel si in cazul altor furnizori de materiale, care la sfarsitul lunii iunie 2005 avea debite de 10,19 miliarde de lei. Practic, prin operatiunile nelegale efectuate cu ordinele de compensare, DA Jiu a inlocuit un debitor initial (complexuri energetice, regii de termoficare etc.) care la aceasta data functioneaza cu debitori care ori se afla in faliment (SC DELTA ASIM SRL, si SC COMPETROL SA Iasi, SC MIMITEL SRL Craiova si SC EARN MICHAEL PRODUCTION SRL Gaesti), fie in incapacitate de plata (SC ELIN SRL Gaesti).
Camera de Conturi Dolj a transmis actul de control catre Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj. Fosta conducere a unitatii este cercetata penal in legatura cu aceste cazuri. In legatura cu aspectele semnalate, reprezentantii DA Jiu spun ca au facut actiuni in instanta pentru recuperarea prejudiciilor.
"La societatile aflate in stare de faliment, ne-am inscris la masa credala pentru recuperarea creantelor. In ceea ce priveste SC EARN MICHAEL PRODUCTION SRL Titu, cea mai mare parte a banilor s-a recuperat. Era vorba de doua utilaje puse gaj cu deposedare si de un teren.
Au mai ramas de virat banii pentru teren. Creanta de la SC ELIN SRL Gaesti a fost preluata de administratia nationala, care se judeca pentru recuperarea banilor", a precizat Ion Vasilescu, consilier juridic in cadrul D.A. Jiu. Marian Mogosanu, ultimul director care a semnat compensari catre firme private, nu a fost ieri de gasit pentru a-si exprima propriul punct de vedere asupra acestui caz.