Adevarul publica articolul "PSD, divizat de oferta liberalilor", pe care il puteti citi in continuare.
'Victor Ponta nu agreeaza o colaborare mai stransa cu liberalii, pe care Ion Iliescu o considera insa "obligatorie". Liberalii ar fi interesati sa negocieze cu social-democratii un protocol de colaborare parlamentara si mentinerea actualei legislatii electorale.
PNL ar vrea sa obtina de la PSD mai mult decat colaborarile episodice de pana acum, rezumate la motiunile de cenzura.
Potrivit unor surse liberale, ar fi vorba de semnarea unui protocol de colaborare parlamentara, care ar presupune sustinere reciproca, strategie comuna si crearea unui organism de coordonare. Protocolul ar permite Opozitiei sa reactioneze unitar la actiunile PDL si sa evite impresia ca ar fi prinsa pe picior gresit de adversarii politici.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, vorbea saptamana trecuta despre constructia unei "platforme politice comune", care sa poata fi baza unei "guvernari de avarie". Liberalii si-au mai propus sa convinga PSD sa se opuna modificarii legilor electorale, care avantajeaza PNL prin sistemul redistribuirii. Voci din PSD afirmau cu cateva luni in urma ca PDL ar purta discutii cu social-democratii pentru modificarea sistemului electoral astfel incat doar castigatorii de colegii sa intre in Parlament, nu si candidatii plasati pe locurile doi sau trei, asa cum s-a intamplat in actuala legislatura cu jumatate din senatorii si deputatii liberali.
Dorinta liberalilor se loveste insa de liderul social-democrat, Victor Ponta, caruia nu-i surade apropierea de partidul lui Crin Antonescu. Miza ar fi rolul de principal partid de Opozitie, pe care PSD vrea sa si-l consolideze, precum si capitalul de imagine obtinut de pe urma crizei, despre care analistii politici spun ca ar fi mai mare decat cel inregistrat de PNL. In plus, in interiorul partidului exista opinia potrivit careia PSD a avut de pierdut de pe urma colaborarii cu PDL si cu PNL, astfel ca liderul Victor Ponta nu mai vrea sa repete greselile trecutului.
In schimb, presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu se pronunta categoric pentru o cooperare cu PNL, despre care spune ca este "utila, necesara, chiar obligatorie si poate pune bazele si unei platforme comune de guvernare in perspectiva, dupa viitoarele alegeri. " Si fostul lider al PSD Mircea Geoana a propus de mai multe ori in partid o colaborare mult mai stransa cu liberalii, dar discursul sau a fost ignorat.
Divergentele referitoare la colaborarea cu PNL au avut ca efect o serie de declaratii contradictorii pe tema unor presupuse negocieri. Liberalii au sustinut ca miercurea trecuta au antamat cu social-democratii o prima intalnire, programata pentru saptamana aceasta, dar varianta PSD a fost ca discutia cu pricina a avut ca subiect doar scandalul din Parlament legat de SRR si SRTv.
"Nu am discutat despre vreo platforma de guvernare sau despre un program de guvernare, asa incat cei care au facut speculatii sau declaratii pe aceasta tema probabil ca au fost la alta intalnire", a afirmat Adrian Nastase. Ieri liberalii anuntau ca intalnirea s-a amanat, in timp ce surse social-democrate sustineau ca o astfel de intalnire nu va avea loc pentru ca, de fapt, nici nu a fost stabilita. '