Adrian Nastase a publicat pe blog un text intitulat "Efortul de echipa da roade. Primele evaluari", pe care il puteti citi in continuare (intertitlurile apartin redactiei estiri.ro).
'Intelepciunea unei idei nu este legata numai de numarul vocilor care o sustin, ci si de aplicabilitatea ei. Din acest punct de vedere, exercitiul propus de mine saptamana trecuta a primit un ecou fantastic din partea voastra. Ma bucur ca apelul meu de a apleca " urechea" partidului catre voi, simpatizanti fideli, critici constructivi sau carcotasi de serviciu si, in general, oameni direct interesati de starea PSD, v-a gasit pregatiti si hotarati sa aveti un cuvant de spus despre viitorul stangii din Romania. In aceeasi masura, reactia voastra puternica, prompta si vizibila obliga o reactie pe masura din partea celor din interiorul PSD care realizeaza situatia dificila in care a ajuns partidul nostru.
La fel cum am spus si anterior, problema nu este legata strict de ajungerea noastra in opozitie, ci de faptul ca nu prea avem motive sa speram ca vom iesi prea curand din ea. Cinci ani, sase scrutine, toate pierdute. Activitatea noastra politica se leaga in primul rand de increderea pe care o putem genera oamenilor, cetatenilor, alegatorilor, ca suntem capabili sa oferim o alternativa de buna guvernare a Romaniei. Din acest punct de vedere, eu si voi suntem de acord ca PSD a ramas deficitar la acest capitol dupa alegerile din 2004. Suntem in criza, nu exista niciun dubiu in aceasta privinta, dupa cum ati subliniat si voi, de atatea ori, iar aceasta criza nu se va rezolva de la sine. Nici in PSD, nu acum, nu fara ajutorul vostru.
Toate raspunsurile primite au vizat o modificare importanta a modalitatii de a face politica. Ati vorbit despre necesitatea unei noi misiuni, a unei noi viziuni si a unor cadre capabile sa le puna in aplicare fara a se abate de la ele.

• Intrarea la guvernare alaturi de PD-L a fost una dintre cele mai mari greseli ale PSD din ultimii ani

Sintetizand, cred ca cea mai puternica idee exprimata de voi a fost aceea ca o reforma a PSD nu inseamna o eventuala intelegere cu Traian Basescu, ci revenirea partidului social-democrat in postura de cel mai mare, cel mai bine echipat si cel mai competent partid din Romania, atat in organizarea sa cat si in ochii alegatorilor. Astfel, PSD trebuie sa devina un partid de stanga care nu se limiteaza la principiile asistentei sociale seci, ci care gandeste modalitati prin care se poate incuraja activ echitatea sociala. Adica lupta impotriva inegalitatilor, protejand oamenii care nu sunt in relatie directa cu puterea si ajutandu-i pe cei defavorizati. In schimb, trebuie renuntat la ideea ca avutia, acumulata de o clasa superpusa, se poate disipa pe verticala, inclusiv catre baza societatii, fara ca guvernul sa faca vreun efort in aceasta directie. Aceasta ar fi misiunea, care este sustinuta si de consensul cvasi-general asupra faptului ca intrarea la guvernare alaturi de PD-L a fost una dintre cele mai mari greseli ale PSD din ultimii ani.
Viziunea sau modalitatea de a pune in aplicare aceasta misiune a adunat mai multe propuneri din partea voastra, unele fiind solutii clasice ale stangii moderne, pe care le-ati reamintit, altele fiind inovatii politice prin care incercati sa rezolvati din problemele punctuale de pe urma carora sufera Romania zilelor noastre. Astfel, ati solicitat construirea unui discurs anti-populist ca trademark al PSD si punct de diferentiere fata de celelalte partide. Abordarea rationala a problemelor politice si sanctionarea derapajelor anti-democratice ale puterii trebuie neaparat sa fie printre principiile de ghidare ale mandatului nostru de opozitie. Nu ne putem multumi in a critica steril, din opozitie, dovezile clare ale incompetentei PD-L. Chiar daca o astfel de atitudine ar clarifica pentru oricine calitatea indoielnica a papusilor lui Traian Basescu, ea ar duce la sacrificarea unor oameni care si-au pus increderea in noi pentru protectie si justitie sociala. Drept urmare, chiar daca vom propune programe pe care guvernul si le va asuma ca proprii, chiar daca vom critica PD-L cand va fi cazul si vom da ocazia de a fi din nou acuzati ca blocam reformele "portocalii", chiar daca astfel nu vom face pasul inapoi care ar lasa PD-L fara scuze, trebuie sa ne asumam opozitia constructiva.

• Resursele umane au fost intotdeauna principalul atu al PSD

Poate cel mai sensibil capitol al sugestiilor voastre a fost cel al reformei de cadre din interiorul PSD. Resursele umane au fost intotdeauna principalul atu al partidului nostru. Inca de la inceputul exercitiului de construire a democratiei in Romania, partidul principal al stangii, sub oricare dintre numele sale, a adus impreuna cei mai buni experti, specialisti si administratori disponibili in Romania. Intreaga noastra filosofie de cadre a fost articulata in jurul increderii ca cei mai buni specialisti vor continua sa aduca alti foarte buni specialisti in jurul lor pentru a crea un partid competent si capabil sa asiste Romania in primii pasi ai democratiei. Aceasta teorie a dat roade, dupa cum bine stiti, iar conducerea de stanga a Romaniei a dirijat tara in cele mai grele momente ale sale, din 1990 pana in 2004. Dupa acest moment, optiunile unora dintre voi si ale alegatorilor in general au fost pentru altfel de cadre decat cele promovate de PSD in functii publice neelective. Cei cu adevarat buni au participat la alegeri si au fost realesi. Ceilalti au fost recompensati nu pentru competenta, ci pentru fidelitate.
Va multumesc din nou pentru claritatea pozitiilor voastre. Mi-ati confirmat din nou ca schimbari serioase sunt necesare pentru viitorul nostru si al Romaniei. Avem inainte o lupta dificila si indelungata, dar voi fi mereu pregatit sa ma intorc la voi si la ideile voastre pentru a arata colegilor mei, adversarilor politici sau romanilor in general ca exista oameni care-si pun increderea in noi si ca exista lucruri pe care le putem face mai bine pentru ei. Sper numai ca propunerile voastre sa continue sa apara. In timp, entuziasmul dezbaterii initiate de voi va contagia si colegii mei din interiorul PSD si va produce, sper eu, o dezbatere cel putin la fel de insufletita si de inspirata.
Trebuie sa continuam sa fim rezonabili si sa cerem totul, chiar si imposibilul, cum spuneau studentii din Paris in 1968. Dezbaterea interna din PSD este abia la inceput. Vreau sa va cer sa imi transmiteti, in continuare, idei si abordari pe care le considerati necesare. Iar urmatoarea tema pe care v-o propun spre dezbatere este cea referitoare la modul prin care putem atrage, din nou, spre partidul nostru, oameni entuziasti si pasionati de valorile echitatii si dreptatii sociale. Suntem un partid al stangii si as vrea sa avem in jurul nostru si buni organizatori si oameni eficienti (precum sunt multi dintre cei pe care unii ii numesc "baroni"), dar si profesionisti respectati, specialisti, oameni cu carte si cu educatie. Fiindca putem fi un partid doar daca avem o reprezentare sociala bogata. Doar o categorie de oameni inseamna club. Partid insemna mult mai mult.

• Dezbatere: "Perspective ideologice pentru stanga romaneasca"

Vreau sa va mai anunt ca am propus Institutului de studii social-democrate "Ovidiu Sincai", institut pe care l-am initiat in urma cu aproape zece ani - caruia i-am dat numele unuia dintre cei mai interesanti ideologi ai stangii romanesti si care mi-a fost un foarte apropiat colaborator-, sa organizeze o dezbatere pe aceste teme. Dezbaterea va avea loc pe 22 ianuarie, la Hotel Ramada Majestic, in colaborare cu Fundatia F. Ebert. Tema va fi "Perspective ideologice pentru stanga romaneasca". Cei dintre voi interesati sa participe vor putea obtine invitatii de la sediul ISD, str. Athena nr. 11.'