Deputatilor nu le pasa deloc de subtirimea bugetului national, gandindu-se, din nou, sa aiba numai conditii de lux. Incepand de anul viitor, toti deputatii vor avea masini noi la dispozitie, a declarat ieri secretarul general al Camerei, Mihai Unghianu, care a pledat pentru achizitionarea automobilelor „de firma“.
Secretarul general va propune, la inceputul sesiunii din toamna, Biroului permanent al Camerei organizarea unei licitatii deschise, astfel incat la inceputul anului viitor deputatii sa aiba masini noi. La licitatie vor participa mai multe firme producatoare de autoturisme, urmand ca marca masinilor din noul parc auto sa fie stabilita in urma licitatiei. Mihai Unghianu nu exclude ca deputatii sa foloseasca Ford Focus, daca firma va oferi un pret promotional.
Potrivit secretarului Camerei, masina trebuie sa fie „de firma“, „sa coste cat mai putin“ si sa aiba garantii cat mai multe. El a aratat ca nu se poate vorbi despre un cost fix, pentru ca nu exista o limita fixa in acest sens. In opinia sa, deputatii au nevoie de alte masini, pentru ca actualele Dacii Nova si Daciile Supernova sunt vechi de cinci ani si si-au indeplinit conditiile de uzura, in timp ce mai multi deputati au comunicat Biroului permanent ca se cheltuiesc multi bani cu aceste autoturisme.

Incadrare in restrictiile bugetare

Mihai Unghianu a mai spus ca se doreste ca firma care va castiga licitatia sa preia autoturismele din parcul vechi si sa scada din pretul noilor masini costul celor vechi, care va fi evaluat de o firma speciala. Planul privind achizitionarea de autoturisme noi pentru deputati a luat in calcul Ordonanta Guvernului, adoptata inainte de incheierea sesiunii parlamentare, care interzice institutiilor publice sa achizitioneze mobilier sau masini noi pana la sfarsitul acestui an. Desi Camera Deputatilor se incadreaza in prevederile ordonantei in ceea ce priveste autoturismele, Mihai Unghianu a aratat ca procedurile de evaluare a actualului parc auto si licitatia vor dura pana la sfarsitul acestui an, urmand ca autoturismele noi sa intre in parcul Camerei de anul viitor. El a adaugat ca anul acesta deputatii ar mai fi avut nevoie de 35 de masini. Mihai Unghianu a mai afirmat ca in ceea ce priveste mobilierul, Camera Deputatilor excepteaza prevederile ordonantei amintite, intrucat, in calitate de administrator al noului sediu al Senatului, are dreptul sa achizitioneze mobilier de prima dotare, care face parte dintr-un program de investitii. De notat ca, in momentul de fata membrii conducerii Camerei, liderii de grupuri parlamentare si presedintii de comisii parlamentare folosesc Mercedes-uri si Daewoo Leganza, iar deputatii „de rand“ numai Dacii Nova, Supernova si Logan.