Motiunea „Alianta D.A. - Dezastrul Agriculturii“, semnata de 19 membri PRM si 21 PSD, a fost dezbatuta ieri in Senat, singura finalitate reprezentand-o ocuparea catorva ore importante din timpul sedintei de plen, care ar fi trebuit a fi dedicata, dupa dorintele Puterii, discutarii noului Regulament al Senatului.
Dupa cum era de asteptat, motiunea grupurilor PRM si PSD a fost respinsa de plenul Camerei Superioare a Parlamentului, cu 68 de voturi impotriva, nu inainte de a avea loc aproximativ doua ore de dezbateri si luari de cuvant.
Senatorii Opozitiei si-au motivat motiunea prin incapacitatea actualului regim politic de a pune in aplicare reformele in agricultura, care ar fi putut accelera dezvoltarea in domeniu. „O guvernare incoerenta, incompetenta, lipsita de strategii valabile, cu masuri legislative care se obstructioneaza unele pe altele, mai simplu spus o guvernare foarte departe de nevoile romanului“, a caracterizat Nicolae Iorga performantele Puterii.
Reprezentantii PRM si PSD au consemnat in motiunea depusa saptamana trecuta greselile Guvernului in alocarea resurselor bugetare, care au condus la o „cuponiada ilogica, incoerenta si prin urmare ineficienta“. In plus, Opozitia a criticat eliminarea subventiilor pentru unele categorii de culturi agricole.
In baza acestor argumente, PRM si PSD au solicitat demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru „gestionarea necorespunzatoare“ a problemelor din domeniu.
In replica, ministrul Gheorghe Flutur a explicat reformele luate sub conducerea sa, in special accelerarea absorbtiei fondurilor SAPARD in domeniul crearii fermelor si a imbunatatirii prelucrarii produselor agricole.

Lipsa de decenta

Gheorghe Flutur si-a inceput insa discursul cu un atac virulent la adresa Opozitiei. El a acuzat ca motiunea nu a fost semnata de nici un lider important al social-democratilor, ceea ce demonstreaza ca „pe frontul de lupta al PSD ofiterimea nu merge in rand cu trupa“.
„Domnilor reprezentanti ai PSD, iti trebuie un dram de inconstienta si o caruta de tupeu sa semnezi in cinci luni trei motiuni impotriva Ministerului Agriculturii, dupa ce ai gestionat, printre hotii mai mari sau mai mici, cu incompetenta si ineficienta treburile agriculturii timp de patru ani“, a afirmat Flutur, declaratie care a incins spiritele Opozitiei.
Chiar liderul grupului PSD din Senat, Ion Iliescu, s-a simtit dator sa raspunda acuzatiilor ministrului liberal, pe care le-a caracterizat ca lipsite de decenta. „Ce rost are aceasta referire lipsita de respect?“, s-a intrebat social-democratul.

Vot de incredere

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a sustinut ca, prin respingerea motiunii simple, a primit un vot de incredere pentru noua strategie in agricultura si ca, prin modul in care au votat, senatorii PSD s-au pronuntat impotriva propriilor politici, deoarece Ministerul Agriculturii a functionat cu un buget aprobat in 2004 de fostul Guvern. „Practic, PSD, cand a semnat si votat pentru motiune, a semnat si votat in principal impotriva propriilor politici pentru ca bugetul din 2005 a fost cel votat anul trecut, iar acuzatiile aduse vin din lipsa de performanta a fostului Guvern“, a adaugat Flutur.