Finantele valorifica printr-un magazin propriu bunurile confiscate de alte institutii ale statului. Unele produse sunt la mana a doua. In ultimul an au fost confiscate doua autoturisme si doua barci, donate apoi de Fisc unor manastiri si unei primarii din tara. Directorul Finantelor nu stie sau nu vrea sa spuna cum au fost repartizate masinile tocmai in Tulcea si Mehedinti.
Produse alimentare, confectii, incaltaminte, electronice, electrocasnice si chiar masini si barci au ajuns in "ograda" Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, in decurs de un an. Acestea sunt produsele pe care Fiscul trebuie sa le valorifice prin magazinul propriu sau la licitatii si au fost confiscate de organele abilitate in acest sens sau au intrat in proprietatea privata a statului. Oricine are acces la magazin, iar preturile sunt mult mai mici decat in alte unitati comerciale, spun finantistii. Atentie, insa, ca puteti da si peste marfa second hand! Produse cum ar fi confectii si incaltaminte, confiscate de Garda Financiara, de Politie, de Vama si de Jandarmerie, de la 1 ianuarie 2008 si pana in prezent, au fost valorificate prin magazinul propriu al DGFP Dolj, ne raspund oficialii institutiei. Ei mai spun ca bunurile perisabile confiscate "se predau de catre detinator persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate sa comercializeze aceste bunuri catre populatie, in baza procesului-verbal de predare-primire". Fiscul nu spune insa cum au fost selectate acele firme si persoane fizice care sa vanda produsele perisabile. Bunurile foarte mari se valorifica prin organizarea de licitatii publice de catre Finante.
Surse din Fisc spun ca au ajuns in acel magazin chiar si produse second hand confiscate de Vama sau de Politie. "Preturile sunt mai mici decat in alte magazine pentru ca pot fi bunuri folosite, confiscate de pe nu stiu unde", a spus un reprezentant al DGFP Dolj. De altfel, Fiscul intocmeste comisii de evaluare care stabilesc preturile la care vor fi vandute produsele confiscate. Finantele explica de ce sunt mai mici preturile in magazinul lor decat la comercianti, desi sunt comparate cu preturi la bunuri similare de pe piata: "Preturile produselor intrate in proprietatea privata a statului se stabilesc (...) in functie de urmatoarele criterii: gradul de uzura fizica si morala, termenul de valabilitate, caracterul sezonier al bunurilor, cantitatea sau volumul lor". Magazinul este practic o dugheana amplasata in curtea interioara a cladirii de vizavi de DGFP Dolj, de pe strada Mitropolit Firmilian. Desi programul afisat este intre orele 10.00 si 14.00, saptamana trecuta magazinul a fost inchis.

Masini si barci donate prin tara

In interval de un an, DGFP Dolj a donat o masina primariei din comuna Valea Teilor, judetul Tulcea. Alta a ajuns la Parohia Titerlesti, in judetul Mehedinti. In acelasi timp, Manastirea Mraconia (tot din Mehedinti) a primit de la Fiscul doljean doua barci confiscate anterior si nevandute la licitatii. Asociatia Nationala a Surzilor din Romania - filiala Craiova a fost singura din Dolj care a primit donatii de la Fisc in ultimul an, constand in geci, blugi, ghiozdane, pulovere, incaltaminte si altele, dupa cum se arata in raspunsul DGFP Dolj catre GdS. Procedura spune ca, daca bunurile confiscate nu se vand o anumita perioada prin magazinul propriu al Finantelor, atunci ele sunt cedate cu titlu gratuit la diverse organizatii nonguvernamentale, informeaza finantistii.

Calinoiu se comporta ca un director la stat

Contactat telefonic la ora 15.57, directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Calinoiu, a aratat ca nu stie cum au fost alese manastirile respective si o primarie tocmai din Tulcea pentru a le fi donate autoturismele si barcile. Calinoiu i-a raspuns redactorului GdS in zeflemea, uitand ca este platit din bani publici sa informeze corect cetatenii, chiar si prin intermediul mass-media. "Sunt alese in mod cu totul intamplator. Vin de la minister. Nu stiu cum se selecteaza manastirile si primariile. Asta e subiect pentru Gazeta de Sud? Ce va intereseaza, la ora asta, cum au fost alese manastirile si primariile? Ma sunati pentru astfel de probleme? Sunt in timpul meu liber si ma deranjati!", a rabufnit directorul Eugen Calinoiu, dupa care a inchis telefonul.
O Mazda rosie a ajuns la Tulcea
GdS a contactat primaria din localitatea Valea Teilor (judetul Tulcea). Secretarul primariei, Cristian Tuzlaru, a confirmat faptul ca institutia a primit in 2008 "o Mazda rosie". El nu mai stie exact cum a ajuns masina din Dolj la Tulcea, dar isi aduce aminte ca primaria adresase anterior o scrisoare catre Ministerul Finantelor, prin care solicita o masina, "de orice tip".