Octavian Stireanu a conceput un comentariu fulminant despre Traian Basescu, pe care-l puteti citi in continuare.
Traian Basescu se apropie de finalul unui mandat in care, luptand sistematic contra orice, sfarseste inevitabil si apoteotic prin a fi si contra vantului, cum se spune prin popor. A inceput prin a fi contra "sistemului ticalosit" si-a sfarsit prin a construi un altul mafiotic, mai periculos si mai toxic, al camarilei de palat.
Acum cinci ani, intre cele doua tururi, a fost contra rezultatelor alegerilor, proclamand fraudarea acestora, dar uitand, in tot acest rastimp, sa comande prietenilor sai procurorii sa probeze respectiva frauda.
Tot atunci s-a ridicat contra Biroului Electoral Central, a Curtii Constitutionale si Institutului de Statistica, ba chiar si a softului, cerand chiar arestarea acestora, in direct si la o ora de varf, pentru ca le considera complice la aceeasi imaginara frauda.
A manevrat contra listelor suplimentare (sef de "proiect", Cristian Parvulescu), dar a sfarsit prin a fi presedinte datorita acestor liste - si anume doar a celor completate de membrii MISA in Gara de Nord (aflata sub jurisdictia lui Miron Mitrea).
Apoi, Basescu, abia ales presedinte, a fost si contra rezultatului de la urne, aducand la guvernare pe cei care se clasasera pe locul doi.
In campania electorala excelase in jigniri contra Partidului Conservator, dar n-a ezitat apoi sa negocieze intrarea acestui partid la guvernare, obligandu-l sa tradeze PSD. Dar abia ce obtinuse sustinerea Conservatorilor, ca Basescu se si pune din nou contra noilor aliati, numindu-i generic "solutia imorala".
De-a lungul mandatului sau, Basescu n-a contenit sa se situeze pe toate baricadele "contra" pe care si le-a putut imagina, dar atitudinea sa permanent contestatara si chiar demolatoare fata de importante institutii ale statului este deosebit de grava pentru stabilitatea statului de drept si prezervarea preceptelor fundamentale ale democratiei.
Dupa cum se stie, s-a plasat - sistematic, aprig si razbunator - contra propriului sau guvern si a prim-ministrului desemnat chiar de el, in noaptea uitata a entuziasmului portocaliu. S-a plasat neincetat, adesea chiar jignitor, contra institutiei fara de care nu exista nicio democratie in lume, si anume Parlamentul, pe care n-a contenit sa-l ridiculizeze in fel si chip, cu ajutorul trompetelor cotroceniste, torpilandu-i orice urma de incredere in ochii populatiei.
S-a situat cu o voluptate irepresibila contra presei, vorbind sarcastic despre cei care lucreaza in mass media in termeni precum moguli, tonomate, tiganci imputite, gauzari s.a.m.d.
A dat frecvente semne de ostilitate contra mediului de afaceri, neezitand sa salute "victoriile impotriva coruptiei" pe care, in perceptia sa, le reprezentau arestarile spectaculoase (dovedite ulterior ca neintemeiate) ale unor cunoscuti oameni de afaceri care nu-i faceau pe plac.
A fost, cu fiecare prilej care i s-a ivit - sau pe care l-a inventat, dupa caz - contra magistratilor si a sistemulului puterii judecatoresti, in ansamblul sau, dezbinand in permanenta procurorii (care sunt "baietii buni") de judecatori ("baietii rai").Si astfel de exemple ale "dezbinatorului" se pot multiplica intr-un sir nesfarsit.
Nu mai este cazul sa amintim pozitiile sale contra din aceste zile: contra noii majoritati parlamentare, contra unui posibil premier neutru, independent si dorit de mai toata tara, contra propriilor afirmatii de la o zi la alta, contra partidelor pe care ziua le cheama la "responsabilitate", iar seara, pe la televiziuni, nu mai stie cum sa le ponegreasca etc, etc, etc.
Suita atator plasari contra - nemairamanand, practic, niciun segment socio-profesional din societate pe care sa nu-l fi ostilizat intr-un fel sau altul - se sfarseste apoteotic cu ceea ce poporul numeste foarte simplu si direct, si anume ca Traian Basescu se plaseaza deja contra vantului! Or, in asemenea situatie, chiar poporul, atat de invocat de Basescu, va sti cum sa procedeze: il va "feri" de vijelie, trimitandu-l acasa!...