Dupa ce scriitorul Mircea Cartarescu a proclamat epoca Basescu terminata, filosoful Gabriel Liiceanu a declarat ca se "indeparteaza" de seful statului, fiindca acesta a sustinut ca Ceausescu ar fi fost un mare presedinte daca ar fi stat doar 10 ani la putere. Pe Liiceanu l-a deranjat si faptul ca Traian Basescu a spus ca s-a regasit in poezia lui Adrian Paunescu.
Gabriel Liiceanu a povestit la postul brasovean de televiziune Mix TV, de ce a inceput sa il sustina pe Traian Basescu si de ce se indeparteaza acum de el.
"In clipa in care Traian Basescu a condamnat comunismul, eu mi-am recunoscut nevoia de a fi condamnat comunismul in gestul unui presedinte. Atunci el a devenit presedintele meu, in acea secventa, nu eu intelectualul lui. Intr-o asemenea intalnire imi rezerv dreptul de a-mi pastra libertatea. Atunci cand acelasi om care condamna comunismul vine si spune la o emisiune de televiziune ca, daca Ceausescu s-ar fi oprit dupa 10 ani, ar fi fost un marepresedinte, treaba asta ma indeparteaza de el. Pentru ca inseamna ca nu stie ce a condamnat. Nu poti determini intr-o condamnare oficiala, cum a fost facuta in 2006, comunismul ca un regim ilegitim si criminal si pe urma sa vii si sa spui ca 10 ani acel regim era bun. Asta e o incoerenta de fond", a declarat Gabriel Liiceanu. El il critica pe seful statului si pentru ca a spus, la moartea lui Adrian Paunescu, ca s-a regasit in poezia acestuia.
"Nu poti sa vii si sa spui ca te intalnesti pe planul poeziei cu un poet care a fost poetul lacheu al unui presedinte care a facut crime la adresa poporului roman. Nu poti sa omagiezi, sa participi la funeraliile cuiva care a fost unul dintre stalpii puterii care ne-a frant tara", a continuat filosoful.

Condamnarea comunismului i-a atras pe intelectuali de partea lui Traian Basescu

Seful statului s-a bucurat de sustinerea unor intelectuali precum Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu sau Andrei Plesu, dupa ce a condamnat oficial, in 2006, comunismul. Acum insa, acestia se indeparteaza de presedinte. "Epoca Basescu mi se pare terminata, cu bunele si relele ei. Ca si Emil Constantinescu, actualul presedinte e azi un prizonier neputincios al sistemului politic romanesc, corupt si nenorocit", spunea recent Mircea Cartarescu, adaugand ca nu mai crede in niciun politician. "De cand nu mai cred ca Basescu poate schimba ceva in Romania, n-am mai putut sa scriu cu siguranta cu care-o faceam inainte. Caci azi nu mai cred in nici o directie si in nici o persoana de pe esichierul politic. In momentul asta, cauza pierduta in politica romaneasca mi se pare ca este chiar Romania".