Filialele liberale din teritoriu vor fuziunea cu democratii, dar pun conditii pe care PD nu le poate accepta. Concluzia dupa deciziile aprobate deja de 16 filiale este ca fuziunea ar urma sa se faca prin absobtia PD.

Termenele si conditiile anuntate in aceasta saptamana de liderul democratilor, Emil Boc, au grabit discutiile din interiorul PNL pe tema fuziunii. Confuzia care domina conducerea centrala a partidului - cu lideri precum Crin Antonescu, care se declara impotriva fuziunii - pare sa nu existe in teritoriu. Procesul de consultare pe tema fuziunii PNL-PD, declansat la nivelul organizatiilor judetene, urmeaza sa se finalizeze la sfarsitul saptamanii viitoare, cand se vor pronunta si celelalte filiale PNL.
Ieri, purtatorul de cuvant al PNL, Dan Motreanu, a anuntat, printr-un comunicat, ca 16 filiale ale PNL s-au pronuntat deja pentru fuziunea cu PD. "Pana la aceasta data, 16 filiale ale Partidului National Liberal s-au pronuntat in ceea ce priveste fuziunea cu Partidul Democrat. In principiu, toate acestea sunt de acord ca este nevoie sa realizam fuziunea cu democratii, insa sustin in continuare, fara exceptie, ca noua formatiune rezultata in urma acestei actiuni trebuie sa ramana fidela valorilor liberale. De asemenea, filialele sustin pastrarea numelui PNL in denumirea viitorului partid", se arata in comunicatul semnat de Motreanu.
In comunicat se mai precizeaza ca punctele de vedere ale tuturor filialelor vor fi prezentate Delegatiei Permanente a PNL, care se va desfasura la 24 februarie. Declaratia de joi a lui Emil Boc, potrivit careia termenele si conditiile fuziunii facute de PD nu sunt "un pistol pus la tampla liberalilor", nu pare sa-i linisteasca insa pe liberali. Cel mai mult pare sa-i supere faptul ca democratii au actionat unilateral, fara o consultare prealabila. Chiar presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca, desi termenul de 15 iulie propus de PD pentru realizarea fuziunii dintre cele doua partide "nu e un termen nerealist", ar fi fost util ca democratii sa se consulte cu liberalii inainte sa lanseze propunerile privind fuziunea.
Liberalii simt ca in spatele acestui calendar al unei fuziuni rapide se afla intentii inca neclare ale PD. Crin Antonescu chiar a semnalat ca fuziunea va insemna disparitia PNL si a doctrinei liberale de pe scena politica romaneasca si ca noul partid rezultat dupa fuziune se va afla sub controlul lui Traian Basescu. Mai mult, surse din conducerea PD au declarat presei ca fuziunea rapida este absolut necesara, pentru ca - in perspectiva unor alegeri anticipate ce ar urma sa se desfasoare imediat dupa aderare, adica in prima parte a lui 2007 - viitorul partid are nevoie de cateva luni pentru a-si stabili si consolida structura interna, astfel incat sa poata face fata cu succes rigorilor unei campanii electorale.
Faptul ca deja jumatate dintre filialele PNL s-au pronuntat pentru o fuziune cu pastrarea doctrinei liberale si a numelui PNL demonstreaza fie ca fuziunea nu va avea loc, daca democratii nu vor fi de acord cu aceste conditii, fie ca fuziunea se va face prin absorbtia PD.