Testand integritatea unui agent de circulatie banuit ca lua spaga, ofiterii craioveni anticoruptie au avut surpriza sa afle, cu ocazia flagrantului, ca nici partenerul de echipaj al politistului nu era mai breaz.

Doi politisti craioveni de la Rutiera - agentii Stefanita Cristian Nedelcu, de 29 de ani, si Cosmin Viorel Balasa, de 23 de ani - au fost trimisi in judecata zilele trecute de Parchetul Tribunalului Dolj. Cei doi sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de luare de mita si fals intelectual, in urma unui flagrant al Directiei Generale Anticoruptie.
Povestea incepe pe 5 martie, cand agentul Stefanita Cristian Nedelcu a primit o spaga de 200 de lei de la un testator al Directiei Generale Anticoruptie, ca sa nu-l sanctioneze pentru ca a trecut cu masina pe rosu. Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj s-a autosesizat si a dispus autorizarea unor investigatori sub acoperire, care sa-l "incerce" pe Nedelcu. Cateva zile mai tarziu, pe 11 martie, Tribunalul Dolj a autorizat si inregistrarea audiovideo a discutiilor purtate de agentul vizat.

"Este bine doua milioa-ne jumate?"

In aceeasi seara, agentul de la Rutiera a mai picat un test de integritate. In jurul orei 20.50, el a oprit pe Calea Bucuresti un conducator auto, caruia i-a spus ca circula prin oras cu 102 km/h, deci cu mai mult de 50 km/h peste limita legala, astfel ca va ramane fara permis.
In urma rugamintilor soferului, Nedelcu a consemnat in procesul-verbal o viteza de doar 100 km/h, suficienta pentru ca sa nu-l lase pe conducatorul auto fara permis. I-a dat, ce-i drept, o amenda de 540 de lei si 6 puncte de penalizare, spunandu-i: "Hai, ma, ca nu suntem baieti rai, ca nu am eu fata de om rau!". Soferul s-a "simtit" si l-a intrebat pe politist: "Care este scorul?", iar agentul i-a raspuns: "Nu sunt militian, sa stii! Niciodata nu am spus nimanui nimic, ca nu-mi sta in caracter". "Este bine doua milioane jumate (lei vechi-n.r.)?", l-a intrebat investigatorul sub acoperire pe politist. Era bine. Nedelcu a luat banii si i-a pus in masina de politie, spunandu-i soferului sa stea linistit.
Ulterior, in urma verificarii inregistrarii video a radarului de pe masina de politie, s-a constatat ca viteza cu care circulase respectivul conducator auto nu fusese de 102 km/h, ci doar de 100 km/h, astfel ca investigatorului sub acoperire i s-a perceput spaga... degeaba.

Inregistrare stearsa

Pe 7 aprilie, la ora 18.35, Nedelcu - care isi desfasura activitatea tot in Craiova, "la Ciuperca" - a tras pe dreapta alt investigator sub acoperire, caruia i-a reprosat ca nu a acordat prioritate unui pieton care traversa pe zebra si, in plus, nu purta centura de siguranta. Agentul l-a invitat pe sofer la masina de politie, unde i-a prezentat imaginile inregistrate de camera de la bord si i-a zis ca pentru asemenea abateri trebuie sa-i suspende permisul de conducere. Si, totusi, l-a intrebat daca isi permite sa plateasca "amenda" pe loc, desi nu exista o asemenea posibilitate legala.
Soferul a fost trimis la masina, apoi rechemat de Nedelcu, care i-a spus ca l-a amendat doar cu 60 de lei pentru faptul ca nu purta centura, nu si pentru celelalte contraventii. "Investigatorul a pus intr-un talon al certificatului de inmatriculare suma de 300 de lei, iar cand inculpatul l-a intrebat daca a gasit talonul, investigatorul a raspuns afirmativ si i l-a inmanat impreuna cu suma de bani, inculpatul desfacand copertele talonului si lasand sa cada suma de bani pe scaunul autoturismului. Dupa verificarea casetei aparatului radar s-a constatat ca inregistrarea video a abaterilor savarsite de investigator nu mai exista, fiind stearsa", a mentionat ulterior procurorul in rechizitoriu.

Mita din torpedou

Agentului Nedelcu i s-a infundat, pana la urma. Pe 10 aprilie, politistii DGA, lucrand sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj, au pus la cale un flagrant. Alt investigator sub acoperire a fost plasat la volanul unui luxos autoturism Jaguar, a primit 300 de lei pentru spaga (bani marcati, bineinteles) si a fost trimis pe E 70, in zona CET Craiova, exact unde actiona agentul Nedelcu. Era cam 18.30 cand Jaguarul a fost tras pe dreapta de echipajul de la Rutiera. Agentul Cosmin Viorel Balasa, colegul de echipaj al lui Nedelcu, i-a comunicat soferului ca circula cu viteza foarte mare si i-a cerut documentele, spunandu-i, totodata, ca va trebui sa-si ia concediu de odihna, urmand sa ramana fara permis. La masina de politie, Nedelcu i-a aratat soferului autoturismului Jaguar pe monitorul radarului ca circula cu 96 km/h fara sa poarte centura si vorbea la mobil. Conducatorul auto a inceput atunci sa-i roage pe politisti sa nu-l sanctioneze pentru toate faptele, ca sa nu ramana fara permis, iar rugamintile n-au ramas fara raspuns: Balasa l-a sanctionat doar cu avertisment, fara nici un punct de penalizare, numai pentru faptul ca nu purta centura de siguranta.
Soferul s-a "simtit". S-a intors la masina, a luat bancnotele marcate cu praf fluorescent si le-a pus in certificatul de inmatriculare al masinii, apoi s-a intors la patrula de politie si i-a inmanat certificatul lui Nedelcu. Acesta i l-a pasat lui Balasa, care a scos banii din interior si i-a dosit in buzunarul portierei.
Cateva minute mai tarziu, in dreptul masinii de politie au oprit procurorul si politistii anticoruptie. Controland masina agentilor de la Rutiera, au gasit banii marcati. Erau ascunsi in torpedoul masinii, intre niste hartii. Agentul Balasa a declarat ca nu stie ce-i cu acei bani, pentru ca a verificat masina cand a plecat si nu erau acolo. Anchetatorii i-au oferit insa explicatia, aratandu-i cu lampa cu ultraviolete semnele fluorescente de pe palma stanga, ce indicau ca umblase cu banii respectivi. Verificand caseta video a radarului, oamenii legii au observat ca ambii agenti stersesera inregistrarea abaterii savarsite de investigatorul sub acoperire.
"Constransi" sa ia spaga
Trimisi in judecata sub acuzatiile de luare de mita si fals intelectual, cei doi nu au recunoscut nici o clipa ca au luat spaga, in ciuda inregistrarilor audio si video existente la dosar. Dimpotriva, au sustinut ca ei sunt adevaratele victime, fiind "provocati" si chiar "constransi" de investigatorii sub acoperire sa primeasca diverse sume de bani.