Festivalul a inceput la Bucuresti si va avea anul acesta patru editii locale. Ajunsa pentru prima oara in zece ani la Craiova, manifestarea gazduieste o sectiune cu filme care au ca tema fotbalul. La Craiova, festivalul a debutat ieri cu pelicula "Dribleaza ca Beckham".
Cu cateva luni inainte de potentiala aderare a Romaniei la UE, Craiova sarbatoreste anticipat Ziua Europei (9 mai), prin Festivalul Filmului European. Anul acesta, pentru prima oara in zece ani de festival in Romania, la insistenta Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Judetului Dolj, manifestarea, organizata de Delegatia Comisiei Europene in Romania si de Uniunea Cineastilor din Romania, a poposit si la Craiova. In perioada 4 - 7 mai, cinematografele Patria si Modern vor oferi craiovenilor posibilitatea de a vedea zece filme produse in noua tari europene. Pretul de intrare la filmele prezentate va fi de 40.000 de lei pentru toate categoriile de spectatori.
"Craiova e un oras universitar mare, cu deschidere catre cultura"
Festivalul Filmului European, care gazduieste 41 de filme, premiate sau nominalizate la festivaluri prestigioase, a fost deja prezent in Bucuresti si va mai poposi la Timisoara, Sibiu si Iasi. "Faptul ca sarbatorim Ziua Europei prin festival dovedeste diversitate culturala in tarile membre UE si in cele candidate la aderare. Am ales si Craiova pentru ca, de doi ani incoace, suntem invitati cu multa caldura. In plus, Craiova e un oras universitar mare, cu deschidere catre cultura", a declarat ambasadorul Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, la conferinta de presa organizata ieri pentru lansarea Festivalului. Jonathan Scheele a mentionat in acest sens si importanta orasului nostru in istoria cinematografiei europene, ca oras natal al lui Jean Negulescu.
Craiova, integrata cultural in UE
Aflat pentru a patra oara in Craiova, seful Comisiei Europene crede ca orasul merita o viata cinematografica mai bogata. "Cred ca viata culturala e importanta ca element de dezvoltare socio-economica pentru un oras ca si Craiova", a spus Jonathan Scheele. De fapt, in perspectiva aderarii la UE, din punct de vedere cultural, orasul se poate mandri a fi un centru cultural de marca al Romaniei. Potrivit spuselor Iuliei Deutsch, din partea Delegatiei Comisiei Europene in Romania, din acest punct de vedere Craiova e pregatita pentru aderare. Intrebat insa daca se poate vorbi de Craiova ca oras european, demn de UE, Jonathan Scheele a raspuns diplomatic. "Craiova are spirit european. Stiu ca sunt multe semne de intrebare despre viitorul fabricii Daewoo. Sper insa ca situatia va fi rezolvata cat mai curand. Ulterior vom vedea un nou val de investitii si asa nu se va mai vorbi de Craiova ca despre un oras din care se pleaca, ci in care se vine", a afirmat Scheele.
De fapt, potrivit spuselor specialistului european, in acest moment Romania nu e 100% pregatita pentru aderarea la UE. "Exista domenii unde nu este nici o problema, dar sunt domenii unde mai trebuie lucrat", a mai spus Jonathan Scheele.