Solicitarea cetatenilor din comuna Fundeni de a se organiza un referendum pentru schimbarea primarului nu a fost aprobata de Ministerul Administratiei si Internelor.

In urma cu mai bine de o luna mai multe persoane din comuna Fundeni declansau procedurile de stringere de semnaturi pentru a solicita administratiei centrale organizarea unui referendum pentru schimbarea primarului Iosif Mititelu. Acesta a fost, la alegerile din 2004, singurul primar ales pe listele PNG din judetul Galati, dar ulterior s-a inscris in formatiunea condusa de conservatorul Eugen Durbaca. Documentele aduse in fata prefectului Mihai Capra pentru a cere schimbarea din functie a primarului au fost apoi inaintate Ministerului Administratiei si Internelor. Dupa analiza intregii documentatii ministerul a dat si un verdict. "Prefectul judetului Galati a inaintat institutiei noastre o propunere insotita de documentatia aferenta privitoare la organizarea unui referendum local pentru incetarea inainte de termen a mandatului primarului comunei Fundeni. Propunerea a fost analizata in conditiile cerute de prevederile art. 73-74 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Analiza s-a axat pe indeplinirea cumulativa a conditiilor necesare organizarii unui eventual referendum local, avindu-se in vedere raportul intocmit de catre colectivul constituit in baza ordinului prefectului judetului Galati, rezultind urmatoarele: au fost intrunite conditiile legii in ceea ce priveste numarul si veridicitatea semnaturilor, nu s-au indeplinit cele doua conditii imperative ale art. 73 alin. (2) din actul normativ mentionat. Aceste concluzii au reiesit din analiza fiecarei note de constatare intocmite de membrii colectivului prevazut de ordinul prefectului. In consecinta, avind in vedere prevederile imperative ale art. 73, s-a apreciat ca nu sint indeplinite conditiile pentru organizarea referendumului local", se arata in raspunsul oficial al MAI remis redactiei :Monitorul de Galati".

Reactii

Obisnuit cu astfel de probleme, fiind suspendat din functie in urma cu mai multi ani, primarul localitatii Fundeni, Iosif Mititelu, sustine ca presiuni s-au facut asupra lui si se fac in continuare, dar apreciaza, totusi, ca fiind corecta decizia luata de MAI. "Apreciez ca decizia MAI este una corecta si ca se tinde spre o normalitate in tara asta. In primul rind, prin organizarea acestui referendum, pierdea comunitatea locala, bugetul local in primul rind, pentru ca se pierdeau foarte multi bani", ne-a declarat Iosif Mititelu.