Inpolitics: Se strange latul in jurul lui Basescu si al PDL (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Traian Basescu mai are doi ani si jumatate de mandat, dar situatia nu se prezinta deloc roza, ba chiar se agraveaza de la o zi la alta, atat in ceea ce il priveste, cat si pentru partidul sau de suflet, PDL. In fapt, se contureaza tot mai puternic perspectiva unui presedinte pur decorativ, caruia i se pot lua din mana oricand ultimele arme pe care le mai detine.
Sa remarcam, din start, situatia ingrata in care a ajuns PDL: gratie cutumei instituite acum citiva ani de Basescu, sefii celor doua mari servicii secrete au fost alesi din rindurile opozitiei. Acum firesc ar fi ca Basescu sa opereze schimbarea lui Maior si Melescanu, cel abia numit la SIE, cu doi oameni de la PDL, o operatiune care ar pune PSD si PNL in situatie delicata daca le-ar trece prin cap sa se opuna. Numai ca Basescu a ales, in realitate, nu doi reprezentanti oarecare ai opozitiei, ci doi politicieni aflati in aripi adverse conducerii partidelor din care proveneau, iar scopul era obtinerea unui anume control tocmai asupra respectivelor partide. George Maior era, in 2005-2006, un vajnic reprezentant al grupului de la Cluj, care lucra virtos contra aripii Iliescu-Nastase, exponenta vechii garzi din PSD. Melescanu era la momentul numirii un apropiat al lui Dinu Patriciu, dusman al lui Crin Antonescu, liderul PNL.
In ambele cazuri, numirile respective au cazut greu exact gruparilor ostile puterii din partidele amintite.
Problema e ca, odata venite la putere PSD si PNL, e greu de crezut ca directorii respectivi vor mai misca in front; e mai plauzibil ca vor incerca sa reconstruiasca, spre propriul folos, punti de legatura cu fostele lor partide, lucru deloc greu, mai ales cind Ponta si George Maior au o relatie foarte buna.
Atit de buna incit, potrivit unor informatii proaspete, presedintele Basescu a avut, recent, o discutie nervoasa cu seful SRI, caruia i-a reprosat ca nu il tine in friu pe Ponta, asa cum s-ar fi angajat la momentul desemnarii sale ca premier.
Mai mult, se aude ca seful statului i-ar fi fluturat lui Maior cutuma instituita de el privind desemnarea sefilor de servicii din sinul opozitiei, in cazul in care nu se da pe brazda.
Cum e greu de crezut ca Maior va reusi sa il "tina in friu" pe Ponta, s-ar putea ca lui Basescu sa ii vina oarece idei in cap.
Numai ca, de la idee la fapta e distanta mare.
Conform legii, directorii marilor servicii secrete sunt validati ori demisi de catre parlament. Daca actuala putere vrea schimbarea lor, poate initia pe cont propriu demiterea din functie prin solicitarea formulata de cel putin o treime dintre parlamentari si validata mai apoi de majoritate.
Daca nu vrea, Maior si Melescanu pot sta sine die la post, fara ca Basescu sa aiba vreun cuvint de spus.
Orice propunere de schimbarea din partea lui Basescu este, deci, inutila in absenta majoritatii parlamentare.
Pe de alta parte, deputatul PDL Cezar Preda, seful comisiei SRI, spune ca in partid nu s-a discutat pina acum despre o posibila solicitare a sefiei celor doua servicii, in virtutea cutumei prezidentiale: "Ca sef al comisiei de control al SRI ma intereseaza strict felul cum serviciul isi face datoria, ori, din acest punct de vedere, nu exista absolut niciun repros care poate fi facut la adresa conducerii actuale a serviciului. Cit despre o discutie in partid pe tema solicitarii sefiilor SRI si SIE, pot sa va spun ca nu a existat pina acum, de fapt nu a existat niciodata vreo discutie pe aceasta tema, intrucit desemnarea directorilor este atributul exclusiv al sefului statului" spune Preda.
Cu un PDL timorat, caruia nici nu-i trece prin cap sa ceara sefiile serviciilor si o legislatie favorabila puterii, e de presupus ca Maior si Melescanu vor sta mult si bine in functie, fara a mai face neaparat sluj in fata presedintelui, insa.
Or, situatia acestuia se complica, pentru ca Basescu e izolat in acest moment si in interiorul CSAT, organism puternic, in care obisnuia sa faca legea dupa bunul plac.
In planul politicii externe, atribut esential al sefului statului, situatia e la fel de dramatica: ministru de Externe e unul dintre cei mai inversunati adversari ai sai, Andrei Marga, agenda acestuia fiind deja pe coordonate potrivnice traditionalei axe Washington-Londra-Bucuresti.
Cit despre premierul Ponta, acesta pare decis sa ii taie din nas presedintelui in ce priveste reprezentarea externa, vezi si disputa pe dreptul de participare la Consiliul European de peste citeva zile. Pentru prima data, Basescu ar putea fi lasat acasa ori nevoit sa dubleze premierul la o reuniune unde mergea mindru si singur. Cum, la Consiliu merg mai degraba premierii europeni, e de la sine inteles cine va lua prim-planul.
La TVR, Rodica Culcer e o dulce amintire si se pregateste instalarea noilor sefi, din partea USL. (La Radio se vehiculeaza deja numele lui Ovidiu Miculescu).
In fine, in ce priveste desemnarea noilor sefi ai DNA si ai Parchetului General, si acolo seful statului va fi la mina noului ministru al Justitiei, un apropiat al lui Nastase, cel care nu se prea da in vint dupa Morar si Kovesi. Cum mandatele lor sunt pe final, se anunta vremuri tulburi.
Una peste alta, Basescu e impins tot mai mult la coltul politicii si s-ar putea, in ritmul asta, ca singura solutie de supravietuire pina in 2014 sa fie o pasivitatea cvasi-totala in raport cu noua putere, lucru care nu sta deloc in firea lui Traian.
Inainte val, inapoi praval... Ce cale va alege presedintele?