Doi functionari ai fiscului din Olt au fost deferiti justitiei de procurorii DNA pentru ca, prin fals si abuz in serviciu, au contribuit la o evaziune fiscala de peste doua milioane de euro, produsa de trei afaceristi bacauani.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus ieri trimiterea in judecata a cinci persoane: trei afaceristi din Bacau si doi finantisti din Olt. Este vorba despre Adrian Nicolae Alistar, administrator de fapt al SC SAND CONSTRUCT SRL si asociat la SC CITY CONSTRUCT SRL, ambele din Bacau, Vasile Sorin Bardasu, asociat la SC SAND CONSTRUCT SRL, si Liviu Agaleanu, asociat si administrator la SC SAND CONSTRUCT SRL si SC CITY CONSTRUCT SRL, acuzati pentru evaziune fiscala si uz de fals, respectiv Marin Buscu si Vasile Viorel Cinca, reprezentanti fiscali ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Olt, in sarcina carora s-au retinut mai multe infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si complicitate la evaziune fiscala.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au descris in amanunt o afacere cu produse petroliere, din care bugetul de stat a iesit in pierdere, iar afaceristii si finantistii au profitat.
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2005-2006, Alistar, Agaleanu si Bardasu, folosindu-se de societati comerciale de tip fantoma, au achizitionat de la rafinarii, fara plata accizelor, diverse produse petroliere.
Ulterior, au schimbat destinatia produselor, folosindu-le la fabricarea artizanala a carburantilor auto, pe care, in final, i-au comercializat fara plata contributiilor datorate statului (accize, impozit pe profit si TVA), producand bugetului de stat un prejudiciu in valoare totala de 7.211.363 de lei (aproximativ 2.019.989 de euro, la un curs mediu aferent perioadei 2005-2006).

Afaceri cu produse petroliere neaccizabile

Concret, dupa cum se mentioneaza in rechizitoriu, Adrian Nicolae Alistar, in calitate de administrator de fapt al SC SAND CONSTRUCT SRL si asociat la SC CITY CONSTRUCT SRL, s-a implicat activ in crearea documentatiei fictive de fabricatie a unor asa-zise produse neaccizabile, in cumpararea, redirectionarea si vanzarea produselor petroliere achizitionate prin firme-fantoma ridicand, in intregime si personal, sumele incasate. De asemenea, in calitate de asociat si administrator la SC BUSSINES SRL, in scopul sustragerii de la verificarile financiare, a stabilit sediul acestei societati la o adresa fictiva si a achizitionat produse petroliere de la alte firme-fantoma, comercializand motorina auto fara plata contributiilor datorate statului.
De asemenea, Liviu Agaleanu, in calitate de asociat si administrator la SC SAND CONSTRUCT SRL si SC CITY CONSTRUCT SRL, a declarat date fictive cu privire la sediile si punctele de lucru ale acestor firme, a folosit la rafinarii, cu ocazia achizitionarii de motorina auto, documente fiscale falsificate (declaratii de utilizator final, document administrativ de insotire a marfii) si a revandut acest produs petrolier fara plata contributiilor datorate statului.
Documentele administrative de insotire a marfii au fost falsificate de Vasile Viorel Cinca si Marin Buscu, cei doi angajati de la DGFP Olt care intrasera in cardasie cu afaceristii bacauani. Cei doi finantisti au certificat in mod fals ca produsul petrolier a ajuns la destinatie, se precizeaza intr-un comunicat al DNA.
La randul sau, Vasile Sorin Bardasu, in calitate de asociat la SC SAND CONSTRUCT SRL, a achizitionat de la mai multe rafinarii, in regim suspensiv de accize, produse petroliere pe care le-a revandut ca si carburant auto, fara plata contributiilor datorate statului.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Bacau. In cauza, Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila cu suma de 7.211.363 de lei. In vederea recuperarii pagubei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor doi angajati de la Finante, intrucat afaceristii bacauani figurau ca saraci lipiti.