InfoBrasov.net : ADEVARATELE ciudatenii ale acordului intre Ponta si Basescu!

Circula pe Net un text cu subtexturi. Altfel interesant ca incercare de manipulare,Din pacate pentru autori , cam subtire. Mai intai textul:
Intrebati 100 de romani, care au absolvit cel puțin gimnaziul, ce ar alege intre "acord de coabitare si guvernanta" si "acord de coabitare si guvernare". Cel putin 95 vor opta pentru a doua varianta.
Intrebati alti 100 de absolventi de liceu care au habar de limba engleza care este provenienta cuvantului guvernanta. Cel putin 95% va vor raspunde ca din limba engleza (governance), are intelesul de act de guvernare".
Concluzia partiala 1 este ca faimosul acord intre Basescu si Ponta a fost tradus din limba engleza. In capitolul Angajamente comune apare urmatoarea enumerare de institutii: "FMI, BM, CoE, NATO, MCV, Schengen etc.". Aceiasi 95 absolventi de liceu va vor spune ca, daca un roman ar fi elaborat documentul, atunci el nu ar fi facut greseala de a scrie CoE, prescurtarea pentru Council of Europe.
Concluzia partiala 2 este ca acordul intre Basescu si Ponta a fost tradus din limba engleza.
In sectiunea dedicata spatiilor (sic) si modalitatii de cooperare se vorbeste despre "numirile de generali". Nicaieri in legislatia romaneasca generalii nu sunt numiti, ei pot fi, eventual, promovati sau avansati. Daca este sa fie numiti, atunci s-ar putea vorbi despre numirile in functii de generali.
Si a treia concluzie partiala conduce catre o traducere din limba engleza.
Codul de conduita general vorbeste despre faptul ca "partile vor imbratisa reguliminimale de adresare respectuoasa". In limba romana regulile nu pot fi imbratisate. Intr-o alta limba, sa zicem ca aceasta este engleza, poate. Asadar, din nou vorbim de o traducere.
In capitolul referitor la Mecanismul de luare a deciziilor se spune ca "in mod exceptional, alte persoane pot fi implicate, cu acceptul celor doi, sau o tema poate fi delegata catre sistemul administrativ al celor doua institutii..." Cei 95 de absolventi de gimnaziu ne vor spune ca topica fireasca ar fi "pot fi implicate alte persoane" iar despre teme care pot fi delegate ne vor marturisi ca nu prea au auzit. Eu unul cred ca iarasi e vorba despre o traducere. Tot din engleza.
Acum ca stim ca documentul e rezultatul unei traduceri din limba engleza, sa vedem care ar fi tara implicata.
In sectiunea referitoare la Principii si valori comune, se vorbeste despre "orientarea strategica a Romaniei: apartenenta Romaniei la NATO si UE, Parteneriatul Strategic cu SUA, regulile europene ale competitiei si economiei de piata si ale democratiei sunt intangibile". Problema este ca documentul de coabitare retine doar un singur parteneriat, adica cel cu SUA, iar pe pagina de internet a MAE sunt listate noua parteneriate strategice, cu Statele Unite ale Americii, Republica Azerbaidjan, Republica Coreea, Republica Franceza, Republica Italiana, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Republica Polona, Republica Turcia, Republica Ungara, si doua parteneriate speciale, cu Republica Populara Chineza si Japonia.
Ce concluzie partiala putem trage ? Ca documentul de coabitare a fost tradus din engleza americana. De altfel, daca incercam sa ne amintim de referendumul din vara, notiunea decoabitare a fost adusa pe taram dambovitean de Philip Gordon, adjunctul lui Hillary Clinton, cand guvernatorul Basescu era reinstalat pe tronul cotrocenist cu sprijin american. Si daca tot vorbim despre amestecul americanilor, sa ne reamintim putin ultimele miscari ale ambasadorului Mark Gitestein pe tabla de sah a politichiei romanesti:
- miercuri, 28 noiembrie a.c., are loc ceremonia de decorare a lui Gitestein, la Cotroceni, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Cruce;
- 9 decembrie - USL si Ponta castiga alegerile parlamentare;
- marti, 11 decembrie - intalnire intre Ponta si Gitenstein, la Palatul Victoria;
- miercuri, 12 decembrie 2012 - Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, are o intrevedere cu ambasadorul SUA la Bucuresti;
- miercuri 12 decembrie, ora 22.50 - Basescu si Ponta semneaza acordul. In prezenta lui Crin Antonescu, cu care Gitenstein nu se intalnise in prealabil. Intr-un interviu acordat AFP chiar inainte de a parasi Romania, Gitenstein declara: "Romania a facut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor acestor primisiuni poate fi o problema de viata si de moarte intr-o alianta".
- Vineri, 14 decembrie - Gitestein isi incheie misiunea in Romania.
De ce a facut Gitenstein tot acest balet? Fiindca SUA au nevoie, cel puțin pana la sosirea noului ambasador, de santajabilul Basescu intr-o țara in care trebuie sa-si faca mendrele.
De ce a tinut Basescu sa fie vizibil efortul lui de a aduce la cunostinta liderilor europeni acest acord de colaborare? Pentru ca americanii trebuiau sa afle, inclusiv din fotografii si imagini filmate oficiale, ca el si-a indeplinit misiunea, chiar daca s-a vazut clar ca a facut-o cu jena, adica i-a informat pe Barosso si Schultz ca la Bucuresti e armonie sub "stindard american."

P.S.
Acesta a fost textul.
Cine era interesat, in principal, ca el sa existe public, cu "interpretarile" de rigoare? In primul rand, Traian Basescu! Acest Tratat de "guvernantza!", de care el se agata ca de ultimul pai, de fapt i-a securizat mandatul pana la sfarsit. Semnandu-l, practic, presupusul "gushter" din Gorj, imberbul Ponta si-a trecut singur batista prin gura, lasandu-l fara "dintii" cu care il imputernicea Constitutia tarii !
Pentru ca acest act (de fapt, fara valoare juridica!) este curat anticonstitutional! Dar degeaba.Tot spectacolul ieftin al inmanarii "publice" la Bruxelles, a avut tocmai scopul "oficializarii", urmarit de Basescu!! Va amintiti ce surprins a fost Barosso cand s-a trezit cu 5 foi in mana si cum se distra asistentul acestuia?
Secretul Scrisorii pierdute:
1) aceasta a fost, practic, redactata la Cotroceni si inmanata lui Gitenstein, evident in engleza.
2) Asa a devenit ciorna pe care ambasadorul si-a facut "modificarile" si in copie i-a inmanat plicul, miercuri dimineata, lui Zgonea pentru Ponta!! Aceasta a fost scrisoarea pe care au discutat-o si semnat-o seara Ponta cu Basescu. Ca presedintele sa se spele pe maini, a notat, aparet anapoda, si ora semnarii!!
3) Adica... "nu eu am facut-o, ci Marele Licurici". De aceea declara el la Predeal, cat este de linistit.
4) Care este pretul? Vom vedea cand se reintoarce fostul ambasador la Bucuresti, de data aceasta pentru propriile faceri. Care chiar sunt foarte "manoase", daca Gold Corporation deja a reluat in forta o campanie publicitara fara precedent.Urmeaza achizitiile de avioane second hand, privatizarea asigurarilor de sanatate, promisele privatizari in energie, zacamintele de cupru, gazele de shist...