Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) militeaza pentru eliminarea sectiilor speciale de votare si introducerea votului pe baza de procura, dupa sistemul francez.
"Consideram ca sectiile speciale de votare creeaza suspiciuni in ceea ce priveste acuratetea procesului electoral. Infiintarea si repartizarea acestora la nivel national lasa loc de interpretari. De exemplu, din cele aproape 3.500 de sectii doar 7% au fost organizate in gari, autogari, aerogari, campusuri universitare, camine studentesti si spitale", se arata intr-un comunicat al FACIAS.
Potrivit sursei citate, pentru functionarea sectiilor de votare se cheltuiesc sume importante de la buget: cu personalul, paza, camerele de supraveghere, etc. In plus, FACIAS sustine ca sunt prost organizate - sunt sectii speciale unde dupa cateva ore s-au epuizat buletinele de vot (com. Predesti, jud Dolj, ora 10:00), iar in altele s-a suspendat temporar procesul de vot din diferite motive.
FACIAS semnaleaza ca unele sectii au un numar insuficient de cabine de vot, iar oamenii asteapta ore in sir sa isi exercite dreptul electoral (Gara de Nord din Bucuresti) si ca exista cazuri cand unele persoane nu au reusit sa voteze. "FACIAS considera ca sectiile speciale de votare nu reprezinta o solutie viabila, ci una de compromis in care procesul electoral nu poate fi in totalitate supervizat si propune introducerea votului prin procura pentru persoanele care nu se afla in localitatea de domiciliu la data desfasurarii alegerilor", se arata in comunicat.
Alte tari au eliminat aceste suspiciuni si neplaceri si au rezolvat problema transant. In Franta, un alegator nu voteaza decat in localitatea sa de domiciliu si in masura in care este inscris pe listele electorale. In cazul absentei din localitate, alegatorul este reprezentat de catre o alta persoana desemnata de el prin procura, care e gratuita si se poate da la comisariatul de politie din localitatea respectiva. Este o procedura mai simpla, mai putin costisitoare si nu lasa loc de interpretari, considera FACIAS