Agentiile de presa informeaza: Legi capitale vor fi adoptate prin asumarea raspunderii!

Parlamentul are un rol decorativ in Romania: presedintele Traian Basescu a anuntat joi ca legile privind reforma sanatatii, asistenta sociala si numirile de judecatori la Inalta Curte vor fi adoptate prin asumarea raspunderii de Guvern, pentru ca s-a dovedit ca nu pot fi trecute prin Parlament. Basescu a atacat dur Parlamentul: nu ne putem pune nadejde in el! Basescu: Guvernul trebuie sa traga aer in piept si sa-si asume raspunderea!"Pentru mine a devenit clar. Eu am discutat cu premierul Boc si am spus: hai sa lasam asta cu promovarea judecatorilor, s-o lasam prin Parlament, hai Legea asistentei sociale s-o lasam prin Parlament, desi era obligatie asumata de statul roman", a spus presedintele Traian Basescu, joi, la TVR. "Acum nu mai am ce sa fac decat sa concluzionez ca nu ne putem pune nadejde in dorinta Parlamentului de a moderniza, de a continua procesele de reforma. Atunci ce se mai poate face? Reforma sanatatii, legislatia legata de Justitie, legislatia legata de asistenta sociala trebuie asumate de Guvern prin asumarea raspunderii. Guvernul trebuie sa traga aer in piept si sa-si asume raspunderea!", a precizat Traian Basescu.Legea asistentei socialeA este blocataA la Senat, legislatia pe justitie a fost respinsa!
Dezbaterile la proiectul legii asistentei sociale sunt blocate in Senat de mai multe saptamani. Senatorii opozitiei au reusit, timp de mai multe saptamani, blocarea votarii legii, dupa pauze de consultari si dezbateri procedurale in contradictoriu care s-au prelungit pana la terminarea programului de lucru. Proiectul de lege propus de Guvern are termen de adoptare tacita in Senat data de 3 noiembrie. Camera Deputatilor este forul decizional, precizeaza Mediafax.
Presedintele Traian Basescu a transmis o scrisoare presedintilor celor doua Camere, cerand sa se acorde o atentie deosebita in adoptarea de catre Parlament, cat mai urgent posibil, a proiectului de modificare a Legii statutului magistratilor si a proiectului legii asistentei sociale. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, ulterior, ca modificarile la legile 303 si 304/2004 privind statutul judecatorilor ICCJ si organizarea judiciara pot fi operate si prin alte propuneri legislative. Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara a fost respins pe 5 octombrie de Senat, cu 48 de voturi "pentru", 52 impotriva si o abtinere.
Basescu anunta: Senatul in ansamblul lui s-a compromis!"Dupa mine, Senatul in ansamblul lui, cu tot cu presedinte, s-a compromis. Sa refuzi sa adopti legea cu privire la crearea mecanismului de promovare si selectare a judecatorilor pentru Inalta Curte este descalificant pentru Senat. Nu se punea decat problema gasirii unui sistem care sa scoata cumetriile din procesul de promovare la Inalta Curte", a adaugat Traian Basescu.
In realitate, daca ar fi trecut legea promovata de Guvern, privind noul sistem de selectie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, numirea judecatorilor ar fi fost facut direct de catre presedintele Traian Basescu. Deci miza acestei legi, pe care guvernul isi va asuma probabil raspunderea, dupa esecul din Senat, este o Inalta Curte obedienta puterii actuale.