Democratii se opun cu indarjire acordarii unui statut special minoritatilor. Liderul PD, Emil Boc, a avertizat, la insistentele unui europarlamentar maghiar, ca Romania nu este obligata sa faca experimente in privinta drepturilor minoritatilor nationale. Totodata, deputatul PD de Covasna, Petre Strachinaru, sustine ca Statutul minoritatilor, in varianta UDMR, este un prim-pas spre autonomia teritoriala.
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri, dupa o intalnire cu delegatia PPE, ca Romania va respecta standardele europene referitoare la minoritati, dar ca nu poate fi teatru de incercari pentru aplicarea unor drepturi pe care alte state nu le-au acordat minoritatilor nationale. Vicepresedintele Delegatiei UE-Romania, europarlamentarul ungar Kinga Gal a declarat, dupa intalnirea cu liderul PD, ca "e foarte important ca si comunitatea maghiara sa beneficieze de integrarea Romaniei in UE".
Europarlamentarul ungar a precizat ca a ridicat problema drepturilor minoritatii maghiare din Romania atat la Comisia Europeana, cat si la intalnirea pe care delegatia PPE a avut-o cu presedintele Traian Basescu.
In replica, liderul PD a sustinut ca "Romania nu poate fi un teatru de incercari ale unor drepturi care nu exista in alta parte". Boc a precizat ca Romania va respecta standardele existente in UE referitoare la drepturile minoritatilor nationale si ca PD nu va fi de acord cu acordarea unui drept de veto pentru Consiliul National al Minoritatilor Nationale, prevedere inclusa in proiectul Statutului minoritatilor.

Un prim-pas spre autonomia culturala?

In acelasi timp, deputatul PD Petre Strachinaru a apreciat ca UDMR vrea sa grabeasca adoptarea proiectului de lege privind Statutul minoritatilor nationale pentru ca pana la aderare sa poata face si alti pasi in vederea obtinerii autonomiei teritoriale a ¥inutului Secuiesc. "Ce se doreste de fapt prin acest proiect de lege? Sa se rezolve problema tuturor minoritatilor nationale din Romania sau doar problema minoritatii maghiare? Eu cred ca se doreste autonomia teritoriala", a declarat ieri Strachinaru. Deputatul democrat din Covasna sustine ca prin proiectul de lege a minoritatilor in forma propusa de UDMR s-ar face primul pas catre autonomia teritoriala a ¥inutului Secuiesc. "UDMR s-a grabit cu adoptarea acestui proiect pentru ca pana in momentul integrarii sa faca primul pas spre autonomia teritoriala. UDMR calcula ca acest proiect legislativ sa fie adoptat anul trecut ca sa aiba timp de un an, pana la integrare, sa faca si urmatorii pasi pentru obtinerea autonomiei", a declarat Strachinaru.
De asemenea, el a subliniat ca in grupul parlamentar al PD s-a discutat sustinerea acestui proiect doar in conditiile in care amendamentele PD vor fi acceptate.
"In momentul in care se merge in ritmul acesta, nu cred ca se va finaliza dezbaterea acestui proiect in comisii pana la sfarsitul acestei sesiuni, deci nu vad posibilitatea ca in aceasta sesiune sa intre in plen", a adaugat deputatul PD.