"Buna seara, dragi prieteni! Buna seara, dragi compatrioti!
Inainte de toate, spunandu-va bine v-am gasit, vreau sa spun de ce sunt in fata dumneavoastra, pe aceasta scena, impreuna cu acesti oameni.
Din doua motive, simple si clare. Primul este acela ca, impreuna cu acesti oameni, Victor Ponta, Daniel Constantin, cu toti oamenii pe care nu-i mai numesc, pentru ca toti au avut rolul lor si partea lor in ceea ce vreau spun. Impreuna cu acesti oameni, am construit ceva foarte important pentru Romania. Am fost impreuna in opozitie si am rezistat atunci cand era mai greu, atunci cand frica ii cuprinsese pe oameni, atunci, cand parghiile puterii erau in mana acestei secte fanatice, condusa de Traian Basescu, care lupta si azi impotriva poporului roman si care se numeste, imi pare rau sa o spun, PD-L.
Am fost impreuna atunci cand era mai greu. Am strans atunci impreuna sperantele, asteptarile, suferintele, nevoile dumneavoastra, a milioane de compatrioti din Romania si, impreuna, am construit o alternativa democratica la acea Putere. Ea s-a numit si se numeste Uniunea Social-Liberala.
Eu nu mai fac astazi parte nici din Partidul National Liberal, si deci nici din Uniunea Social-Liberala si probabil ca, intr-un fel sau altul, nu voi mai face niciodata, dar asta nu inseamna ca nu voi sti mereu si nu voi spune mereu ca am construit ceva trainic impreuna cu acesti oameni si voi fi cu sufletul mereu alaturi de ei.
Al doilea motiv pentru care sunt impreuna cu ei este ca acesti oameni sunt primarii, presedintii de consiliu judetean, parlamentarii pe care dumneavoastra i-ati ales si care va reprezinta pe dumneavoastra si sunt alaturi de ei, asa cum sunt alaturi de dumneavoastra. Sunt alaturi de ei, pentru ca aici este Guvernul Romaniei, in frunte cu primul-ministru si, orice presedinte va avea Romania dupa Traian Basescu, acel presedinte, care are obligatia sa ii reprezinte pe toti romanii, sa lucreze in interesul tuturor cetatenilor romani, va trebui sa lucreze impreuna cu Parlamentul, cu Guvernul, cu administratia locala. Ca ii plac, ca nu-i plac, asta este obligatia lui, pentru ca ei va reprezinta pe dumneavoastra. De aceea, sunt impreuna cu ei, pentru ca sunt impreuna cu dumneavoastra!
Astazi, dragi compatrioti, ultimele masti au cazut, ultimele minciuni s-au spus. Acum 48 de ore, Traian Basescu mintea cu bunastiinta, spunand cu gura lui ca trebuie sa vina la vot toti cetatenii Romaniei, adevarat! Ca i-ar fi rusine sa se intoarca la Cotroceni la masa verde, adevarat! Ca insasi credibilitatea de tara democratica a Romaniei trebuie aparata prin participarea cetatenilor la referendum, adevarat! Dupa nici 48 de ore, arunca jos, din disperare, masca si spune ca nu mai are curajul de a se confrunta cu votul cetatenilor. Le spune cetatenilor "stati acasa, mi-e frica de votul vostru!", iar eu vin si va spun: veniti si votati, orice ati vota!
Traian Basescu face inca un rau enorm Romaniei. Il face pentru multa vreme. Il face cu o iresponsabilitate de care nu l-am crezut in stare nici noi, adversarii lui, tipand astazi, la o saptamana inainte de alegeri, ca va fi frauda. Strigand astazi ca a fost si este o lovitura de stat.
El face un rau enorm, nu mie, nu lui Ponta, nu celor din Parlament, ci acestei tari, in intregul ei, si tuturor oamenilor din aceasta tara! Nu, dragii mei, toata lumea in Romania, ca-l mai vrea, ca nu-l mai vrea pe Traian Basescu, stie ca o lovitura de stat nu se da cu Parlamentul, nu se da cu hotarari ale Curtii Constitutionale, nu se da chemand oamenii la vot. O lovitura de stat se da cu tancurile, se da cu armata, se da incalcand votul oamenilor, iar Traian Basescu ne spune azi de fapt, si va spune azi de fapt, ca, daca veniti la vot, cautionati, validati, o lovitura de stat. Nu exista sfarsit mai jalnic pentru un om politic democrat. Imi pare rau pentru Traian Basescu!
Dragi prieteni, astazi, mastile au cazut! Sincer, va spun, dragi prieteni,mai jos de atat nu se poate! Astazi, mastile au cazut si, in momentul in care acum doua zile chema cetatenii romani la vot pentru a apara justitia, pentru a aparat democratia, pentru a apara statul de drept. Astazi, eu si noi toti de aici va chemam pe dumneavoastra si pe fiecare cetatean roman cu drept de vot sa apere intr-adevar aceste valori.
De opt ani de zile, Traian Basescu are justitia pe care a vrut-o! De opt ani de zile, Traian Basescu face dosare, vorbeste despre dosare, ameninta cu dosare! Niciunul dintre noi nu s-a ferit din calea justitiei si astazi vedem clar cine vrea sa va opreasca sa veniti la vot pentru a scapa de justitie. Sunt oamenii care nu mai apar alaturi de Traian Basescu la mitinguri. Nu mai apar alaturi de el nici Elena Udrea, nici Adriean Videanu, nici Sorin Blejnar, nici Emil Boc.
Nu cred ca noi ne ferim de justitie! Cred ca altii sunt cei care incearca, in spatele lui Traian Basescu, tinut cu orice pret la putere, tinut in ciuda votului dumneavoastra la putere, sa scape de mana grea si dreapta a justitiei. Eu nu doresc nimanui sa faca puscarie! Eu nu doresc si nu inteleg prosperitatea si democratia unei tari prin numarul de catuse, ca Basescu si Macovei, dar spun limpede ca cine si-a batut joc de tara asta, furand banii de la gura copiilor vostri, trebuie sa plateasca si va plati!
Va asigur, domnule Barroso, si va asigur, doamna Merkel, si va asigur, parteneri europeni, ca, dupa plecarea lui Traian Basescu, justitia va face spectaculoase progrese in combaterea coruptiei si condamnarea coruptilor!
Va asigur ca, daca puteti avea indoieli in ce ma priveste pe mine sau pe Ponta, este treaba dumneavoastra, dar nu puteti avea indoieli in legatura cu atasamentul a milioane de romani fata de valorile democratice, fata de valorile statului de drept, fata de valorile justitiei! Duminica, vom vedea cati dintre noi vor schimbarea, iar, in democratie, schimbarile se fac prin vot.
Prieteni, suntem intr-o situatie grea si nedreapta, suntem intr-o situatie in care s-au pregatit cele mai incorecte conditii pentru ca, in ciuda votului a milioane de oameni, Traian Basescu sa ramana la putere. Suntem in situatia frustranta, scandaloasa, nedemocratica, in care un om, teoretic si cu zero voturi, pentru ca si-a alungat de la urna toti sustinatorii, sa isi bata joc de votul a 6, 7, 8 milioane de oameni si sa revina la putere fara nici un vot.
In fata unei asemenea situatii, trebuie sa fim calmi, sa avem intelegerea importantei pe care fiecare dintre noi si fiecare dintre cei de langa noi o are si sa venim la vot, sa venim la vot in asa fel incat toata lumea sa taca in fata vointei poporului roman! Toata lumea sa respecte decizia cetatenilor Romaniei de a incepe o viata noua, fara si dupa Traian Basescu, fara si dupa clica lui!
Aceasta tara, a dat de atatea ori, ultima oara in 1989, si multi dintre noi, care am trecut de o varsta, am trait asta, aceasta tara a dat pentru libertate ei de atatea ori sange. Sa pretuim si sa respectam acest sange dat pentru libertate, intelegand ca azi nu mai trebuie sa ne dam decat votul. Sa ne dovedim o natiune demna, o natiune care-si hotaraste soarta prin prezenta, nu prin absenta si sa-i convingem pe toti compatriotii nostri ca in mana fiecaruia dintre noi, in vointa fiecaruia dintre noi, in onoarea fiecaruia dintre noi, sta prezentul si viitorul acestei tari!
Va multumesc pentru curajul dumneavoastra! Va multumesc pentruputerea dumneavoastra! Va multumesc pentru sperantadumneavoastra!
Duminica viitoare, vom fi liberi prin votul nostru!
Va multumesc! Doamne ajuta!
Victorie!"