Cativa comercianti au vandut "produse traditionale" la targul din weekend fara a avea case de marcat. Seful Garzii Financiare Dolj spune ca a facut un control sambata si nu existau firme care sa vanda produse, ci doar producatori traditionali, care nu au nevoie de casele de marcat. Cand i-am spus ca avem dovada ca au vandut si firme printre comercianti, seful Garzii a luat foc. El nu a putut sa explice cum au fost "pasuiti" comerciantii in timpul controlului de sambata, daca acel control a existat.
Sute de craioveni care au fost sambata si duminica pe esplanada Teatrului National si au cumparat produse traditionale de la targul de profil organizat in acel loc au observat ca nimeni nu avea case de marcat, deci nu taia nici un fel de bon fiscal. Producatorii de astfel de produse traditionale sunt scutiti de lege de obligatia de a avea case de marcat, doar ca la targul din acest weekend si-au vandut marfa si trei firme craiovene, care nici case de marcat nu aveau si nici bonuri nu taiau, ca nu aveau de unde. Cu alte cuvinte, evaziune fiscala in vazul tuturor.

Evaziune cu acordul Garzii?

Contactat telefonic ieri-dimineata si intrebat cum este posibil ca unele firme se vanda produse in centrul Craiovei fara a utiliza case de marcat, comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj, Cornel Corcoveanu, a declarat: "Nu trebuia sa aiba case de marcat pentru ca este targ de produse traditionale si ei nu trebuie sa aiba case de marcat. Nu au fost firme prezente la acel targ, ci doar producatori traditionali. Garda a facut un control sambata la acel targ si nu au fost firme participante", a incheiat Corcoveanu. Am luat de la Primaria Craiova lista participantilor la Targul de produse traditionale si printre producatorii - persoane fizice - de produse traditionale figurau, cum noi stiam deja, si trei societati comerciale, toate din Craiova, pe care legea nu le exonera de la obligatia detinerii caselor de marcat. Avand dovada clara ca au fost firme la targ, ne-am adresat din nou comisarului-sef al Garzii Financiare (GF) Dolj, intreband cum au fost pasuite firmele respective de catre comisarii Garzii care au efectuat controlul sambata. Corcoveanu a parut surprins si vadit deranjat de intrebare: "Asa, si? Ce daca au fost firme acolo? Sunteti sigura ca nu aveau case de marcat? Aveti dovada ca firmele nu au utilizat casele de marcat? Colegii mei i-ar fi amendat daca nu aveau case de marcat". Amintindu-i ca in cursul diminetii declarase ca nu au existat firme la targ, ci doar producatori particulari, seful GF Dolj a intors foaia si a incercat sa se eschiveze, amenintand ca nu va mai da nici o informatie Gazetei de Sud: "Nu imi amintesc sa va fi dat azi-dimineata vreo informatie de presa (...) Dumneavoastra nu veti mai primi nici o informatie de la mine, pentru ca ultimele doua articole au fost tendentioase". I-am reamintit domnului comisar-sef ca ultimul articol scris in GdS despre Garda Financiara se referea la revenirea dansului la conducerea institutiei, dar a preferat sa inchida telefonul.

Codul Fiscal prevede ca firmele trebuia sa aiba case de marcat

Directorul Directiei Genereale a Finantelor Publice Dolj, Eugen Calinoiu, a precizat, pentru GdS, ca "daca au fost mici producatori agricoli, ei nu trebuia sa aiba case de marcat, dar daca la targ au participat si firme, atunci aveau obligatia sa detina case de marcat. Orice activitate comerciala se face cu casa de marcat, cu bon fiscal. Si comerciantii care erau prezenti la targurile de haine de la Teatrul National aveau case de marcat, cum era si firesc". Potrivit legislatiei fiscale in vigoare, nedetinerea casei de marcat sau neutilizarea acesteia se sanctioneaza cu amenzi care pornesc de la 8.000 de lei.
Potrivit art. 2 din OUG nr. 28/1999, sunt exceptate de la obligatia utilizarii caselor de marcat "a) comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii agricoli individuali in piete, targuri, oboare sau alte locuri publice autorizate, livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, precum si activitatile de jocuri de noroc desfasurate cu mijloace tehnice de joc ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede".
Solicitam public informatiile
Gazeta de Sud solicita oficial Garzii Financiare Dolj, in virtutea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, sa dea publicitatii urmatoarele informatii:
1. In ce interval orar s-a efectuat controlul din partea Garzii Financiare Dolj, sambata, 06.11.2010, la Targul de produse traditionale, organizat pe esplanada Teatrului National?
2. Care sunt comisarii care au efectuat controlul?
3. Care sunt rezultatele controlului de sambata?
4. Ce au descoperit comisarii Garzii Financiare Dolj la firmele care au vandut produse in aceeasi zi, in fata Teatrului National? Utilizau case de marcat?
5. Daca nu utilizau case de marcat, ce amenzi s-au aplicat acelor comercianti - persoane juridice?
Potrivit Legii nr. 544/2001, Garda Financiara trebuie sa ne raspunda in cel mult zece zile.