Adriana Ticau a sustinut, in plenul Parlamentului European, importanta folosirii "vehiculelor inteligente" pe strazile Europei, aceasta sustinand introducerea sistemului "eCall" ca echipament standard pe toate vehiculele noi incepand din 2010 si a sistemului electronic de control al stabilitatii incepand cu 2012.

"Peste 4.000 de vieti ar putea fi salvate anual in Europa prin introducerea sistemului electronic de control al stabilitatii, care permite reducerea pericolului de derapaj. Din pacate, in functie de strategia producatorilor de autovehicule, aceste dispozitive sunt disponibile intr-o proportie destul de mica si adesea in cadrul unui pachet de optiuni care sunt foarte scumpe. Cred ca nu este suficient sa ne propunem ca obiectiv ca, incepand cu 2012, sistemul de control al stabilitatii sa fie disponibil pentru toate modelele, ci este important sa fie introduse si masuri care sa stimuleze cumparatorul sa aleaga aceasta optiune. S-a constatat ca 60% dintre coliziunile fata-spate ar putea fi evitate daca soferii ar fi dispus de sisteme de franare asistata si de tehnologia de evitare a accidentelor", a spus social-democrata Adriana Ticau.

Aceasta a mai adaugat ca sistemele de imbunatatire a vizibilitatii ce echipeaza masinile cu faruri adaptabile pot reduce cu 30% accidentele mortale avand victime pietoni si cu 15% pe cele ale caror victime sunt biciclisti.