Cei 35 de senatori si deputati care vor fi euro-observatori la Parlamentul European si care vor trebui sa se prezinte la 26 septembrie la Strasbourg au avut ieri la Cotroceni o intrevedere cu presedintele Traian Basescu. In cadrul intrevederii, seful statului si-a exprimat speranta ca acestia vor sustine in Parlamentul European procesul de integrare a Romaniei in UE.
„Aceasta invitatie are ca scop exprimarea sperantei ca vom avea la Bruxelles mai multi diplomati pentru sustinerea procesului de integrare, diplomatia parlamentara fiind foarte importanta in acest demers“, le-a spus Basescu.
Presedintele a declarat ca, atunci cand s-a pus problema amanarii prezentei observatorilor romani si bulgari la lucrarile PE, au fost „interventii severe“ pentru a se renunta la aceasta varianta.
Cu toate acestea, exista semnale ca partidele parlamentare vor sa-i tina pe obsevatorii nostri acasa, pentru a sustine lupta privind schimbarea presedintilor Camerelor. Din acest motiv, cei 12 senatori europarlamentari au cerut conducerii Senatului, printr-o adresa semnata de toti, sa decida ca prezenta parlamentarilor romani la sedinta din 26 septembrie a Parlamentului European sa fie obligatorie. In adresa se arata ca la 26 septembrie, la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, va avea loc primirea oficiala a observatorilor romani, in prezenta presedintelui PE. Senatorii euroobservatori mai cer sa fie anuntati despre datele cand va fi votul final la diferitele proiecte de lege si la Regulament, astfel incat sa poata fi prezenti la sedinta plenului.
Surse parlamentare sustin ca atat conducerea Aliantei PNL-PD, cat si liderii PSD au reticente fata de plecarea euroobservatorilor la PE pentru ca parlamentarii sa poata fi prezenti in plenul celor doua Camere la dezbaterea si votarea Regulamentelor, avand ca miza inlocuirea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.
Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu le-ar fi spus europarlamentarilor partidului ca ii va lasa la sedinta din 26 septembrie a PE doar daca vor merge si reprezentantii Opozitiei. La fel, in grupurile PSD exista intentia interzicerii plecarii euroobservatorilor pentru ca acestia sa poata fi prezenti la vot in Parlament si sa impiedice schimbarea lui Nastase si Vacaroiu.