Uniunea Nationala PSD+PUR si Alianta PNL-PD vor sa demonstreze ca au fiecare o puternica sustinere politica in exterior si fac tot posibilul sa aduca la Bucuresti, pe post de agenti electorali, europarlamentari de aceeasi orientare doctrinara pentru a puncta in favoarea lor la capitolul imagine.
Dupa ce au primit asigurari ca Internationala Socialista ii va sprijini in alegeri, in detrimentul PD, liderii PSD+PUR au gasit un nou agent electoral din strainatate si l-au adus la Bucuresti pentru ca acesta sa spuna ca Romania va incheia negocierile de aderare la UE pana la sfarsitul lui noiembrie. Europarlamentarul olandez Jan Marines Wiersma, vicepresedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), afirmase in cadrul unei conferinte sustinute alaturi de Mircea Geoanala Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai" ca tara noastra va putea incheia negocierile de aderare la UE cel mai probabil la 24 noiembrie. Jan Marines Wiersma precizase ca aceasta data i-a fost confirmata recent intr-o discutie avuta chiar cu comisarul european pentru extindere, Günter Verheugen.

Apel euroliberal la Verheugen

Replica din partea Aliantei PNL-PD la lobbyul facut pentru PSD a venit abia ieri. Presedintele Partidului European Liberal-Democrat (ELDR), Werner Hoyer, a declarat, intr-o conferinta de presa organizata la sediul PNL, ca isi exprima speranta ca incheierea negocierilor de aderare cu Romania sa nu aiba legatura cu alegerile din 28 noiembrie. "Apelez la Comisia Europeana si la Günter Verheugen sa evite lasarea impresiei ca incheierea negocierilor cu Romania are vreo legatura cu alegerile din aceasta tara", a precizat Hoyer. El a spus insa ca nu ar fi surprins sa vada "doua lucruri puse laolalta", referindu-se la incheierea negocierilor si la organizarea alegerilor generale. "Mandatul lui Verheugen se incheie in aceasta luna. Cred ca el a fost eficient ca si comisar european si nu cred ca poate fi vinovat pentru ambitia sa de a incheia negocierile cu Romania pe durata mandatului sau", a completat liderul ELDR. El a subliniat ca, daca ar putea sa-i dea un sfat lui Verheugen, i-ar spune sa evite interpretarea gestului sau ca o imixtiune in procesul electoral din Romania.
Presedintele ELDR se afla in Romania intr-o vizita de sustinere a Aliantei PNL-PD. El a avut intrevederi cu liderii Aliantei, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, cu care a discutat despre incheierea negocierilor, momentul aderarii la UE si alegerile din 28 noiembrie.