Sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Berlin pentru a participa la ceremoniile organizate cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, considerat actul de nastere al actualei Uniuni.
Declaratia de la Berlin, menita sa dea un nou impuls Uniunii Europene si sa puna capat crizei din reforma institutionala, va fi prezentata intr-un cadru solemn. In declaratie se afirma ca Uniunea "va fi pusa pe noi baze comune pana la alegerile europene din 2009". "Noi luam in considerare observatiile tuturor tarilor membre, insa trebuie sa spunem oamenilor si cum vor merge lucrurile de acum inainte", a declarat cancelarul german. Declaratia de la Berlin se incheie cu un apel pentru apararea tuturor "victoriilor Uniunii" si in acelasi timp un apel pentru "reinnoirea permanenta a arhitecturii Europene", in conformitate cu cerintele vremii. "Si de aceea acum, dupa 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, suntem uniti de obiectivul de a pune Uniunea pe noi baze comune pana la alegerile europene din 2009", se precizeaza la sfarsitul Declaratiei. Actul, al carui continut a fost stabilit cu dificultate de mai-marii europeni, a fost semnat ieri de Merkel, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering.
Declaratia de la Berlin, prezentata oficial la Muzeul Istoriei Germane
Sambata, cancelarul Merkel i-a intampinat pe liderii celorlalte 27 de state membre la un concert extraordinar al Filarmonicii orasului. Ulterior, invitatii au participat la un dineu oficial, la castelul Bellevue, sediul presedintelui german, Horst Kohler. Declaratia de la Berlin a fost prezentata oficial la Muzeul Istoriei Germane, iar apoi liderii celor 27 au fost invitati la un dejun de lucru. Autoritatile erau pregatite si pentru un mars organizat de activistii de stanga "impotriva Europei capitalului", fortele de politie fiind in alerta. Tot ieri, la Brandenburger Tor s-a desfasurat un concert rock de exceptie, care s-a incheiat cu un recital Joe Cocker. De altfel, muzica a fost la ea acasa in aceste zile. Peste o suta de DJ, tot europeni, au mixat in cluburi pana in zori spre bucuria tinerilor. Nu au fost uitati nici iubitorii de arta, care au putut admira frumusetile artistice in muzeele din Berlin, locuri deschise publicului aproape intreaga noapte. In corturi special amenajate au fost expuse obiecte specifice fiecarei tari membre a Uniunii Europene. Festivitatile s-au incheiat cu intonarea imnului Uniunii Europene si cu un superb foc de artificii. Autoritatile au luat masuri de securitate fara precedent. Paralel cu manifestatiile din Berlin, si alte metropole europene au gazduit festivitati de amploare. La Bruxelles a fost organizat, de asemenea, un concert, la care au participat Zucchero, Julio Iglesias, Simply Red si Scorpions. La Madrid, o mare de oameni a format un puzzle care reprezinta fiecare val de extindere, in timp ce la Barcelona 4.500 de beculete au aprins steagul Uniunii Europene. De asemenea, pentru a marca evenimentul istoric a fost emisa o moneda de doi euro.