Romania se plaseaza pe ultima pozitie dintre toate statele membre UE in ceea ce priveste prezenta europarlamentarilor la sedintele plenare si voturile din Parlamentul European (PE) in perioada scursa dupa 14 iulie 2009, cu o rata a prezentei de 83,46%, releva un studiu publicat de VoteWatch.eu, citat de Agerpres.
Tara noastra este imediat precedata in acest clasament de Slovacia, ai carei europarlamentari au avut in medie, in perioada mentionata, o prezenta de 86,69% la plenarele PE, si de Ungaria, cu 86,86%. La polul opus se afla Slovenia, cu o prezenta de 96,08%, Luxemburg cu 95,05% si Austria, cu 94,42%. Eurodeputatii din 11 dintre cele 27 de tari membre UE au avut o prezenta medie de cel putin 90% la sedintele plenare ale PE in perioada analizata. Pentru a stabili daca un eurodeputat a fost prezent la serviciu, VoteWatch.eu a luat in calcul datele din registrul de prezenta si lista aferenta procedurii de vot din timpul sesiunilor plenare de la Strasbourg si Bruxelles.
Din randul eurodeputatilor romani, cei mai "constiinciosi" la plenarele PE au fost, in aceeasi perioada, Oana Antonescu, Sabin Cutas, Iosif Matula, Cristian Preda si Csaba Sogor (100%), iar prezenta cea mai redusa la plenare a avut-o George Becali (27,03%), precedat de Corneliu Vadim-Tudor (40,54%), Traian Ungureanu (62,16%), Cristian Busoi si Adina Valean (fiecare cu cate 64,86%).
In ceea ce priveste numarul interventiilor in plenul PE, "campioana" este Adriana Ticau (56 interventii), urmata de Petru Luhan (40), Cristian Preda (34), Oana Antonescu, Elena Basescu, Rares Niculescu (fiecare cate 30), Marian-Jean Marinescu (29) si Sogor Csaba (24). La celalalt pol se gasesc Ciprian Tanasescu (doua interventii), Corneliu Vadim Tudor (trei), Norica Nicolai, Ramona Manescu (cate patru), George Becali si Adina Valean (cate cinci interventii).
Dintre eurodeputatii romani, cele mai multe motiuni de rezolutie au fost prezentate de Cristian Preda (45), care este urmat de Renate Weber (29) si Adrian Severin (27).




Studiul VoteWatch mai arata ca, in perioada mentionata, eurodeputata Adriana Ticau a avut de facut amendamente la 15 rapoarte, Marian-Jean Marinescu la 11, Cristian Preda si Viorica Dancila la cate 10, Daciana Sarbu la noua, Catalin Ivan la sapte, Oana Antonescu, Monica Macovei, Elena Basescu, Rovana Plumb la cate cinci, Traian Ungureanu la patru, Victor Bostinaru, Corina Cretu, Sabin Cutas, Ioan Mircea Pascu, Adrian Severin si Renate Weber la cate trei, Theodor Stolojan la doua si George Becali la un raport.