Dupa ce cu putin timp in urma parea ca intre cele doua formatiuni politice ce alcatuiesc Alianta „Dreptate si Adevar“ aflata la Putere se instaureaza raceala, din moment ce liderii ambelor tabere se razboiau in declaratii, mai nou a fost reinviat subiectul fuziunii dintre PNL si PD. Desi de cateva luni aceasta tema parea sa fi fost abandonata, liderii celor doua partide spun ca acest lucru s-a intamplat din cauza agendei politice incarcate legate de bilantul primului an de guvernare. Si cum o parere unanima in politica este aproape imposibila, exista membrii care se declara pentru pastrarea Aliantei si altii care opteaza pentru o fuziune politica.
Din cea de a doua categorie face parte si vicepresedintele Partidului Democrat (PD) Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, care a declarat ca sustine o fuziune intre PD si PNL. „Ca un punct de vedere personal, eu sunt adeptul ideii de fuziune cu Partidul National Liberal. Daca s-ar ajunge la o astfel de concluzie, ar putea exista o etapa pregatitoare in care organismele de conducere ale Aliantei D.A. sa aiba atributii chiar mai mari decat au pana in prezent si care sa prevaleze asupra statutelor, hotararilor celor doua partide“, a spus Gheorghe Barbu. Vicepresedintele PD a explicat ca vede fuziunea dintre PD si PNL prin prisma polarizarii vietii politice din Romania la dreapta si la stanga esicherului politic. „Pe partea centru si centru-dreapta vad crearea unui partid puternic. Din punctul meu de vedere, el ar putea fi format din PD si PNL“, a spus Gheorghe Barbu.

Ideea fuziunii, imbratisata si la nivel inalt

Ideea fuziunii este imbratisata si de presedintele Partidului National Liberal, Calin Popescu Tariceanu, si al Partidului Democrat, Emil Boc. Seful Executivului sustine ca problema fuziunii dintre PNL si PD nu a fost atat de pregnanta in preocuparile celor doua partide din cauza agendei Aliantei D.A. legate de primul an de guvernare. „Eu m-am declarat si inainte de momentul alegerilor din 2004, si dupa, in favoarea acestei idei politice si o sustin in continuare”, a spus presedintele PNL. La randul sau, Emil Boc a afirmat ca nu s-a renuntat la obiectivul fuziunii celor doua partide, iar propunerea ca PNL si PD sa candideze pe liste comune pentru Parlamentul European inseamna, de fapt, „pasi inainte spre acest obiectiv, care insa nu a fost dezbatut suficient in interiorul Aliantei D.A.“.