Senatorul UDMR Puskas Valentin Zoltan, vicepresedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali ai UDMR, sustine ca participarea Uniunii Civice Maghiare la alegeri, pe listele Actiunii Populare, nu a influentat rezultatele obtinute de Uniune la alegerile generale.
Puskas a spus ca nu poate decat sa evalueze estimativ, deocamdata, rezultatele alegerilor, insa din aceasta evaluare reiese ca UCM a obtinut pe listele AP intre trei si patru la suta din voturile populatiei, ceea ce nu influenteaza rezultatele UDMR. “Se pare ca vom avea mai putini parlamentari in urmatorii patru ani decat in mandatul trecut, insa nu din cauza prezentei UCM la alegeri, ci a faptului ca o parte a electoratului maghiar nu a votat“, a spus senatorul. “Apreciez ca maghiarii au dovedit din nou, la aceste alegeri, ca, atunci cand este nevoie, sunt uniti, motiv pentru care sustin ca am inregistrat o victorie a intregii comunitati maghiare“, a conchis Puskas Valentin.

UCM considera ca a “ajutat“ Uniunea

In replica, conducerea UCM considera ca a contribuit la intrarea UDMR in Parlament si ca alegerile de duminica nu au fost libere si democratice.
Potrivit unui comunicat, conducerea executiva a UCM considera ca Uniunea a fost impiedicata sa participe la alegerile locale si generale din cauza unei legi criticate si de UE. “Cu toate acestea, candidatii nostri au reusit sa participe la alegerile generale in mai multe judete ale tarii pe listele AP. S-a dovedit ca programul si obiectivele noastre, autonomia si dubla cetatenie, au castigat increderea maghiarimii si, din acest motiv, si UDMR a fost nevoita sa-si asume aceste obiective in campania electorala, ceea ce a contribuit la pastrarea reprezentarii parlamentare a UDMR“, se arata in comunicat.
In opinia UCM, UDMR nu a obtinut aceste rezultate in limitele democratiei si ale statului de drept, ci prin excluderea concurentei cu sprijinul puterii. “Cu toate acestea, noi dorim succes UDMR pentru a-si putea respecta promisiunile, care, daca vor fi indeplinite, vor aduce bunastare comunitatii maghiare din Transilvania. Speram ca in urmatorii patru ani parlamentarii UDMR sa nu continue politica pasilor marunti, care nu duce nicaieri“, sustine conducerea executiva a UCM.