Fostul presedinte Emil Constantinescu a declarat ieri ca el a fost primul care a desecretizat arhiva ICE Dunarea, in 2000. Dupa pierderea alegerilor insa, Constantinescu spune ca Ion Iliescu a secretizat-o la loc, nepermitand continuarea cercetarilor.
Emil Constantinescu a afirmat ieri, la postul Radio Mix, ca Traian Basescu ar trebui sa dea dovada de curaj si sa mearga pana la capat cu desecretizarea tuturor documentelor legate de Intreprinderea de Comert Exterior (ICE) Dunarea, printre care se afla si arhiva operativa. “Dupa parerea mea, la 15 ani se poate, pentru ca nu mai sunt spioni in activitate“, a opinat fostul sef al statului. “Si daca sunt, ii gasim in lumea afacerilor, si daca domnul Basescu este chiar foarte curajos, ar trebui sa treaca si la desecretizarea arhivei operative Dunarea“.

Acuzatiile

Constantinescu a amintit si momentul in care a desecretizat arhiva (doar partea ei comerciala - n.r.). “Arhiva a fost desecretizata in ultimul an al mandatului meu... a fost desecretizata arhiva comerciala Dunarea, si nu cea operativa. Acum trebuie sa ni se spuna daca se face un pas in plus si se poate desecretiza si cea operativa“, a afirmat el, adaugand ca a hotarat desecretizarea arhivei “tocmai pentru a se afla cum au fost folositi banii lui Ceausescu, si nu pentru acuzatii asupra unor persoane“.
“Au fost numiti doi procurori care au inceput sa ancheteze. Si au lucrat la rechizitoriu impreuna cu cei de la SIE pana in ziua in care am predat mandatul de presedinte. In cateva zile dupa ce am predat mandatul, cei doi procurori au fost lasati in nelucrare si, in 2003, la propunerea presedintelui Iliescu, dosarul a fost resecretizat, dupa care Procuratura a inchis dosarul pentru ca nu putea sa opereze cu date secrete. Domnul presedinte Iliescu cred ca ar trebui sa raspunda de ce a resecretizat arhiva Dunarea“.

Voiculescu sta in asteptare

CSAT a decis luni seara declasificarea arhivei ICE Dunarea, urmand ca in urmatoarele 30 de zile, pe baza analizei pe care o va face SRI, sa se stabileasca ce tronsoane din aceasta arhiva pot fi declasificate. Decizia CSAT a fost salutata de presedintele PUR, Dan Voiculescu, care a cerut sefului statului desecretizarea arhivei Dunarea, pentru a pune capat acuzatiilor care i se aduc de multi ani: ca a fost ofiter de Securitate, ca ar avea legatura cu presupusele conturi ale lui Nicolae Ceausescu si ca ar fi pagubit statul roman prin neplata unor marfuri catre fosta ICE Dunarea.