Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a cerut miercuri celor doua Camere ale Parlamentului, constituirea in regim de urgenta a unei comisii parlamentare care sa cerceteze veridicitatea afirmatiilor facute de Claudiu Saftoiu, marti, privind interceptarea ilegala a telefoanelor. "In calitate de fost sef al statului roman, ma adresez Domniilor Voastre, si, prin aceasta, celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, pentru a solicita constituirea in regim de urgenta a unei Comisii Parlamentare care sa cerceteze veridicitatea afirmatiilor pe care le-a facut recent in public dl. Claudiu Saftoiu, fost consilier prezidential pentru Siguranta nationala, aparare si ordine publica, fost Director SIE, cu privire la faptul ca presedintele Basescu ar detine informatii referitoare la importanti lideri politici din Romania in urma unor interceptari telefonice ilegale", se arata in scrisoarea deschisa transmisa miercuri presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Roberta Anastase si Mircea Geoana.
Emil Constantinescu percizeaza ca, Saftoiu a afirmat marti, intr-o interventie telefonica la postul Realitatea TV, urmatoarele: 'Eu am aflat de interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale, acum un an, acum doi ani, si am aflat de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana' si arata ca, ulterior, "Saftoiu a intervenit retractand interpretarea data frazelor sale si sustinand ca 'Este vorba de declaratiile pe care Basescu le dadea in presa, nu ca-mi spunea mie. Am aflat din surse publice ca presedintele stia ca anumiti politicieni vorbeau la telefon despre politica, asta nu inseamna ca mi-a spus personal'.
"Nu este pentru prima oara cand dl. Saftoiu - care, repet, a detinut functii foarte importante in sistemul de aparare si siguranta nationala - face afirmatii publice foarte ingrijoratoare cu privire la ascultarea ilegala a telefoanelor. De aceasta data insa, primele afirmatii ale domniei sale incriminau direct pe insusi Presedintele Romaniei, dl. Traian Basescu, care ar fi obtinut prin ascultari fara mandat informatii referitoare la fostul sef al statului roman, dl. Ion Iliescu, si la liderul celui mai important partid - atunci de opozitie, in prezent participant la guvernare, dl. Mircea Geoana. Un atare caz clar de politie politica ar incrimina atat de grav statul roman in intregul sau incat nu poate fi ignorat de Parlament", se mai arata in scrisoarea semnata de fostul sf al statului, Emil Constantinescu.
Acesta considera ca "retractarile lui Saftoiu nu simplifica, ci complica situatia". "Ori suntem in fata unui caz foarte grav de iresponsabilitate, din partea unei persoane care a fost numita de dl. presedinte Traian Basescu in functii de covarsitoare responsabilitate din statul roman, ori este vorba de un cetatean responsabil, care doreste sa denunte o grava incalcare a Constitutiei si a legilor, dar este amenintat si are nevoie de protectia institutiilor statului si a opiniei publice in ansamblul ei", apreciaza Constantinescu declaratiile fostului sef al SIE.
Acesta mai mentioneaza ca, in toate aceste cazuri, Parlamentul Romaniei este unica institutie care poate si trebuie sa intreprinda cercetari temeinice si sa faca pana la capat lumina". "Parlamentul Romaniei este singura institutie civila care are sub control principalele servicii de informatii, SRI si SIE, precum si Guvernul din care fac parte ministrii care coordoneaza celelalte servicii de acest tip. Parlamentul Romaniei este, de asemenea, singura institutie care are caderea de a investiga constitutionalitatea actelor si a declaratiilor Presedintelui Romaniei si, ca autoritate suprema in stat, doar Parlamentul poate oferi protectia necesara celor care denunta grave acte de politie politica, absolut incompatibile cu statutul Romaniei de stat membru UE si NATO", spune Emil Constantinescu in finalul scrisorii deschise transmise celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului.