Presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, a delegat sambata toate atributiile legate de conducerea Partidului Democrat presedintelui executiv al PD, Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca.

Peste cinci mii de persoane, delegati si invitati, au participat la Conferinta Nationala a Partidului Democrat, unde presedintele tarii, Traian Basescu, s-a despartit de formatiunea sa politica de suflet. Desi nu a pronuntat nici un moment cuvantul “demisie“, Basescu s-a adresat delegatilor PD prezenti la Sala Palatului ca “fostilor colegi din PD“ si a vorbit despre “despartirea de partid“, asigurandu-i ca va fi un presedinte al Romaniei care nu va avea alt obiectiv decat “binele poporului roman“. Cel care a vorbit de-spre retragerea lui Traian Basescu a fost insa noul lider democrat, Emil Boc, care, in aplauzele multimii si inconjurat de ceilalti membri ai conducerii formatiunii, toti cu ochii in lacrimi, a spus: “Adio Traian Basescu, dar ramanem cu tine“. Vizibil emotionat, Traian Basescu a venit inca o data la tribuna si le-a transmis fostilor sai colegi sa fie “convinsi“ ca ii “iubeste mult“. “Sa traiti bine“ a fost salutul de despartire de PD al lui Traian Basescu.

Fara oportunisti

Fostul lider democrat a recomandat ca timp de sase luni de-acum inainte sa fie suspendata orice inscriere in PD, pentru a se feri in acest fel de oportunisti.
“Nu va uitati la cei care va bat la usa acum spunand cat de mult au suferit in PSD si au venit sa se elibereze in PD“, i-a sfatuit Basescu pe cei pe care i-a condus pana sambata. Basescu le-a mai spus democratilor sa continue modernizarea partidului si sa continue sa “dea gir“ noii generatii de politicieni. El a lasat sa se inteleaga ca nu are de gand ca la finalul mandatului sau de presedinte al Romaniei sa se intoarca la conducerea PD. “Inainte de a ne desparti, as vrea sa stiti ca nu astept sa-mi pastreze nimeni locul cald pentru cand voi reveni de la Cotroceni. Partidul mai avea un ultim mohican din 1992 la varful sau, care era programat sa plece in mai 2005. Poporul a vrut sa plec mai devreme“, a mai spus Basescu.

Avertizati sa nu li se urce puterea la cap

Presedintele a subliniat, din nou, ca premierul Romaniei va fi cel anuntat in campania electorala - Calin Popescu Tariceanu.
Basescu a mai aratat ca nu va accepta “nici o clipa guvernarea de dragul puterii“ si ca nu va permite nici unei institutii a statului sa guverneze altfel “decat pentru poporul roman“. El a admis ca oameni din Alianta vor avea posturi importante in administratie si in Executiv, avertizandu-i insa pe acestia sa nu cumva “sa li se urce puterea ca cap“, pentru ca puterea trebuie exercitata “pentru popor, nu pentru partid“.
De asemenea, acestia vor trebui sa respecte legile, pentru ca altfel, vor fi primii cu care Basescu va fi “necrutator“. “Daca nu intelegeti aceste lucruri acum, nu va fi nici o deosebire intre administratia anterioara si administratia voastra“, a completat Basescu.

“Emil, vezi ca dupa partid vine tara“

Noul presedinte al PD, Emil Boc, i-a asigurat pe democratii prezenti la investitura sa in aceasta functie ca va continua obiectivele lui Traian Basescu si ca va fi un garant al statutului formatiunii si al celui al Aliantei PNL-PD. Boc a primit din partea lui Basescu toate atributiile presedintelui partidului, o data cu insigna aurita si sigla PD pe care fostul lider democrat a purtat-o permanent la piept. “De mai bine de 12 ani, nici macar atunci cand am fost la o nunta, la televiziune, nu m-am despartit de semnul partidului purtat la rever“, i-a spus Basescu lui Boc, prinzan-du-i apoi insigna in piept.
Boc a recunoscut ca ii este greu chiar si sa vorbeasca dupa Traian Basescu si cu atat mai mult sa conduca partidul dupa acesta. Remarca sa nu a ramas fara replica din partea lui Basescu. “Emil, vezi ca dupa partid vine tara“, i-a spus razand Basescu lui Boc. In noua sa calitate, Boc a tinut sa-i multumeasca lui Traian Basescu pentru sansa pe care acesta i-a oferit-o de a lucra alaturi de el si de a fi “intr-o echipa castigatoare“. “Ne pregatim pentru actul guvernarii. Trebuie sa invatam din certurile din Conventia Democrata si din aroganta PSD. Trebuie sa invatam ca puterea e trecatoare, ca suntem slujitorii puterii, nu stapanii acesteia. Stapanul puterii este poporul“, a spus Boc.