Primul ministru al Romaniei, Emil Boc, a sustinut astazi un discurs, cu ocazia deschiderii Forumului Financiar Central si Sud-Est European, in care s-a referit la impactul crizei economice in Romania. Emil Boc crede ca in Romania efectele crizei sunt accentuate si de faptul ca, in vremuri mai bune pe care le-am avut, cu crestere economica de 7-8%, nu am pus bani deoparte pentru vremuri mai dificile.
Romania are una dintre cele mai joase cote unice de impozitare din UE. Cu alte cuvinte, n-am avut resurse financiare suplimentare in perioada de criza iar, pe de alta parte, nivelul unor taxe este oricum foarte scazut. De aceea, in aceste conditii - fara resurse financiare puse deoparte in vremuri bune si incercand sa pastram aceasta cota unica de impozitare de 16%, extrem de atractiva pentru mediul de afaceri, Guvernul se straduieste sa gaseasca solutiile pentru depasirea crizei in alt plan. Primul plan este mentinerea a ceea ce este bun - si aici Emil Boc s-a referit la cota unica de impozitare, la menţinerea aceluiasi nivel al taxei pe valoare adaugata (TVA), deci nemodificarea acestor doi indicatori macroeconomici majori - si, urmatorul plan, gasirea unor solutii complementare pentru a depasi perioada de criza.
Care sunt aceste solutii in viziunea Prim-ministrului Romaniei? Argumentatia Premierului este fara fisura, in plan teoretic: in primul rand, mentinerea locurilor de munca este o prioritate absoluta in perioada de criza. Aceste locuri de munca nu pot fi mentinute decat daca exista o investitie masiva in economie. In conditiile in care sectorul privat a avut o anumita restrangere de activitate, generata de criza economica, Executivul a decis ca investitia publica guvernamentala masiva sa suplineasca, pentru moment, deficitul de investitie.
Astfel, 20% din banii Romaniei sunt alocati pentru investitii, pentru investitia din transport, pentru investitia din domeniul agriculturii, al mediului, al sanatatii, adica in acele domenii cu efect multiplicator in economie. Aceasta investitie este, pe de o parte, necesara ca o modalitate de a iesi din criza economica dar, pe de alta parte, extrem de necesara Romaniei pentru modernizarea infrastructurii, unde inca mai sunt foarte multe lucruri de facut.
Boc a precizat ca exista angajamentul Guvernului Romaniei de a mentine pedala apasata pe acceleratie pentru a se asigura ca acesti bani sa fie alocati pentru investiţie, si sa fie cheltuiti cu eficienta si sa aduca acel efect multiplicator in economia romaneasca.
In al doilea rand, Guvernul Boc s-a concentrat pe absorbtia fondurilor comunitare. Este o sansa pe care Romania o are, de a putea absorbi in perioada 2007-2013 peste 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana. Boc stie insa ca acesti bani nu vin decat daca exista proiecte corecte, fezabile, proiecte bune in concordanta cu legile europene. Si este o prioritate a Guvernului pe care Boc il reprezinta. In al treilea rand Guvernul a redus unele cheltuieli bugetare, a eliminat acolo unde era risipa si a chibzuit modul de cheltuire a banului public.
Si nu in ultimul rand, cu caracter preventiv, Guvernul a incheiat un acord de asistenta financiara cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Emil Boc crede ca reluarea creditarii este si pentru Guvern si pentru Banca Naţionala o alta prioritate majora, de aceea 13 miliarde de euro din cei 20 vor pleca la Banca Nationala a Romaniei pentru consolidarea rezervelor valutare si pentru a pregati mecanismele prin care sa fie reluata creditarea in Romania, reluarea creditarii economiei noastre. Nu in ultimul rand, Boc spune ca este rolul Guvernului sa utilizeze parghiile pe care le are la dispozitie: componenta ajutoarelor de stat, a garantiilor guvernamentale, de a sprijini domeniile strategice ale economiei nationale, de a sprijini acele domenii in care Romania are un avantaj competitiv in raport cu alte tari. E vorba de domeniile agriculturii, energiei, constructiilor si turismului, unde Romania, in comparatie cu alte state, are avantaje competitive si Guvernul le va promova. In finalul interventiei sale la Forumul Financiar Central si Sud-Est European, lui Emil Boc i-a scapat porumbelul din gura, contrazicand tot ceea ce a promis mai sus: "Nu in ultimul rand, si cu asta voi incheia, aceasta criza economica, despre care vorbim cu totii, este si o oportunitate. Romanii spun ca in tot raul este si un bine.
E o vorba romaneasca. Poate ca Romania sub aceste vremuri mai dificile va gasi sansa de a putea, tocmai acum, sa faca acele reforme structurale care nu au fost facute in ultimii 20 de ani. Criza, ca o oportunitate; oportunitate, pe de-o parte, de a ne gestiona cheltuielile publice in concordanta cu interesul public, iar in al doilea rand de a lua acele masuri pe care, din nefericire, nici un Guvern din ultimii 20 de ani nu a avut curajul sa le ia".
Oportunitatea de care vorbeste Boc sa insemne oare intentia Guvernului de a accentua efectele globalizarii capitaliste, lovind in domeniul public, tot in cei saraci, taind in carne vie, fixand salarii si pensii mai mici si oferind locuri de munca mai putine si mai prost platite?