Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri, referindu-se la declaratiile premierului Tariceanu privind necesitatea stabilirii unor reguli referitoare la relatia dintre Executiv si justitie, ca, in prezent, este necesara respectarea si aplicarea cadrului legal si constitutional existent privind independenta justitiei, iar judecatorii si procurorii trebuie sa fie imuni la orice tentativa de influentare a lor prin telefon sau alte mijloace. Liderul PD a adaugat ca politicienii trebuie sa inteleaga sa se abtina de la orice ingerinta in actul de justitie, iar CSM trebuie sa-si sporeasca rolul de garant al independentei justitiei si de sanctionare drastica a abuzurilor si incompetentelor din actul de justitie.

Influentarea justitiei si imixtiunea politicului

In context, Boc a amintit de procesul integrarii europene, pronuntandu-se astfel impotriva oricarei forme de imixtiune in actul de justitie, pentru ca acest lucru sa nu fie perceput drept o influentare a justitiei.
"Sper ca judecatorii si procurorii sa fie constienti ca au garantate mecanismele asigurarii independentei si impartialitatii lor si ca trebuie sa ramana imuni la orice tentatii de influentare a lor, prin telefon sau prin orice alte mijloace", a declarat liderul PD.
Afirmatiile liderului democrat vin pe fondul scandalurilor din ultima vreme in care a fost implicat Tariceanu - telefonul dat procurorului general Ilie Botos referitor la cazul Rompetrol, precum si intalnirile dintre premier, Dinu Patriciu si ministrul Justitiei, Monica Macovei. Primul-ministru a apreciat sambata ca ar trebui reglementata obligatia Parchetelor de a informa institutiile statului in cazul inceperii urmaririi penale impotriva unor demnitari, precum si obligatia demnitarului de a anunta public faptul ca este subiectul unei urmariri penale.